Ce scria o revistă la 1905 despre viciul băuturilor alcoolice

(Acest articol de mai bine de 100 de ani, în opinia noastră este actual și în zilele noastre).
Frunză verde păpădie
Arză-te focul beție,
Că din om fruntaș în sat
Am ajuns un biet argat.
Dintr'un om tare frumos
Am ajuns un ticălos.
Beția este mama tuturor răutăților. Este obiceiul cel mai rușinos și care nu se mai poate lecui, atunci când a ajuns o patimă.

Urmările beției sunt din cele mai triste. În ea stă nenorocirea omului, a copiilor, a familiei a neamului său. Bețivul se scoală cu gândul la băutură, trăiește cu băutura, adoarme de băutură și visează băutură. Se îmbracă prost, e murdar, zdrențăros, se lipsește de ori ce pentru băutura.
Și ce înfățișare urâta are bețivul! Gura e plină de bale; buzele îi sunt acoperite de spumă; varsă; vocea îi e răgușită; limba e crăpată și tremură de usturimile alcoolului; mirosul îi este grețos; văzul împăienjenit; ochii bleojdiți; privirea zăpăcită; urechile îi vâjâie; nasul ca un  ardeiu ros,  în vârf eu o pecetie vânătă; fața la unii îmbujorată, la alții galbenă ca lutul; au dureri la stomac; ficatul se umflă; inima se mărește și se acoperă cu un strat de grăsime, care împiedică circulația sângelui și produce boli de inimă; plămânii de asemenea se vatămă; nimic din corpul omului nu rămâne sănătos.
Beția atinge partea cea mai însemnată a omului, adică creierul. De aceea la urmă bețivii înnebunesc. Bețivul își prăpădește gospodăria, căci vinde și amanetează tot ce are. Trăiește rău eu vecinii săi, căci se ceartă cu ei, îi înjură, îi bate; apoi are judecăți, cheltuieli, pierderi de timp și de bani. Din părinți bețivi se nasc copii nenorociți: slăbănogi, bolnăvicioși, bețivi, idioți, nebuni, schilozi, epileptici și prea puțini oameni cum se cade.
Și statul suferă de pe urma lor, căci trebuie să facă închisori pentru cei condamnați din pricina beției; trebuie să facă spitaluri, azile pentru cei nenorociți de această patimă. Beția este cel mai periculos dușman al omului. Fugiți de băutură!

Dimitrie Faur
Revista Albina – No.19 (5 februarie 1906)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii