Tânărul instrumentist Sergiu Caba în calea atingerii marilor performanțe

Tânărul instrumentist Sergiu Caba în calea atingerii marilor performanțe
Recent în orașul Iași (România), a avut loc cea de a IV-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală „Ioan Goia”.
Concursul internațional pentru instrumente de suflat-percuție ale orchestrei simfonice a fost organizat de către Catedra Instrumente de suflat-percuție a Colegiului Național de Artă Octav Băncilă din Iași, în parteneriat cu Universitatea de Arte George Enescu din Iași.
La concurs anul acesta au participat circa 100 de concurenți (studenți și masterați care studiază instrumentele de suflat și percuție) printre care, și au fost înscriși elevi de la Liceele de Muzică Ciprian Porumbescu, Ștefan Neaga și Serghei Rahmaninov din Chișinău precum și studenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din  Chișinău și  de  la  Academia  Națională  de  Muzică
„Antonina Nejdanova” din Odesa, Ucraina.
Concursul a luat ființă în mai 2012 la inițiativa profesorului Sergiu Sandu, iar obiectivele sale generale sunt încurajarea, canalizarea și stimularea interesului tinerilor spre studiul muzicii, conștientizarea contribuției muzicii la constituirea fondului cultural comun al societății, interacționarea școlilor  interpretative din țară și străinătate.
Localitatea Costiceni, decenii la rând s-a preamărit cu oameni de cultură, academicieni, profesori, duhovnici, savanți etc. Printre cei care au scăldat în fală, auzul nostru muzical, despovărându-ne inimile de grijile pământești, au fost bravii noștri instrumentiști.
Putem spune cu mândrie, că printre participanții Concurs Internațional de Interpretare Instrumentală „Ioan Goia” a fost prezent și tânărul nostru instrumentist, în prezent este student în anul I la Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, Sergiu Caba.
Reprezentând instituția de mai sus, Sergiu, datorită voinței și perseverenței sale artistice, a dovedit juraților că este demn să fie destins cu o Diplomă de excelență „Premiului I Gală - cel mai bun Clarinetist”.
Povățuitorii tânărul instrumentist de la bun început, au fost profesorii Școlii de Muzică din Costiceni. Din anul 2010 Sergiu s-a înscris la Colegiul de Arte Isidor Vorobchevici din orașul Cernăuți, iar din septembrie 2014 a fost admis la Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. Cea mai mare preocupare din viața, este autodezvoltarea sinelui în muzică. Dar pe lângă muzică are și un hobby, îi place sportul și filozofia.
Exprimându-și propria opinie cu privire la calitatea învățământului în cele două instituții, totuși preferă la nivel instinctiv mai mult Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, căci crede că sângele apă nu se face și mult mai ușor este să faci studiile în limba maternă.
În timpul discuției noastre, Sergiu era cuprins de un sentiment de demnitate față de profesorul său Simion Duja.
- „Mă mândresc că sunt studentul marelui artist și profesor dl. Simion Duja – celui mai bun specialist de clarinet din toată Basarabia și România. În mod special participarea mea la acest concurs se datorează dumnealui. Domnului profesor m-a îndemnat să iau parte la acest concurs, spunând că prin participare, nivelul meu de măiestrie se v-a îmbogăți considerabil. Mi-am tras concluzii și datărită domnului Duja pe viitor voi ști să-mi corectez deficiențele profesionale”.
Sergiu spune că a căzut de acord să participe la acest concurs, mai degrabă pentru a dărui emoții pozitive ascultătorilor, decât să câștige vreun premiu. 
El are o dorință. Vrea să devină membru unei Orchestre simfonice europene, un bun exemplu ar fi Orchestra Simfonică a Teatrului Național de Operă și Balet. Însă pentru a obține un rezultat, trebuie să depui efort și să atingi cel mai înalt nivel al performanței.
-„Munca depusă în tinerețe, spune Sergiu, v-a fi mereu răsplătită și prețuită de toți oamenii educați și înțelepți care cunosc esența muzicii instrumentale. Omul trebuie să înțeleagă că prin silință ajunge mai bun, iar munca intelectuală este o rază de lumină.”
La finalul dialogului nostru, Sergiu Caba a zis că trebuie mereu să fii mulțumit cu ceea ce ți-a dat Dumnezeu, dar prin muncă trebuie să te strădui și să dobândește cel mai bun rezultat.
Sergiu Barbuța

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii