La Cernăuți a avut loc o conferință în memoria victimelor înfometării populației nevinovate

La Cernăuți a avut loc o conferință în memoria victimelor înfometării populației nevinovate

La 26 noiembrie 2016 cetățenii ucraineni au adus un omagiu milioanelor de victime ale foametei din anii 1932-1933 și 1946-1947, calificată drept genocid planificat de puterea sovietice împotriva omenirii.
Sâmbăta aceasta, în incinta „Palatului Național al românilor” din Cernăuți, din inițiativa Societății „Golgota” a românilor din Ucraina s-a desfășurat Conferința Internațională: „Foametea organizată de către regimul totalitar în anii 1932-1933 din Ucraina și 1946-1947 din regiunea Cernăuți – O crimă împotriva populației nevinovate”
Discursul susținut în deschiderea conferinței i-a aparținut domnului Octavian Bivolaru – președintelui societății „Golgota”. Dumnealui a adresat un cuvântul de bun venit invitaților și i-a îndemnat să țină un minut de reculegere în memoria victimelor înfometării și militarilor secerați pe câmpurile de bătălie din estul țării.
Conferința Internațională a fost prefațată de un mini-concert de cântece patriotice și folclorice susținut de Ansamblul Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Perla”.
Printre cei care au ținut să le povestească publicului despre înfometarea populației a fost publicistul și istoricul cernăuţean Dumitru Covalciuc, profesorii de onoare Octavian Voronca și Ilie Popescu, criticul literar cernăuţean Ștefan Broască, ziarista Maria Toacă, membrii organului de conducere ai societății „Golgota” – Vasile Rauț și Alexandru Platonov precum și supraviețuitoarea foametei doamna Alexandra Jar.
La fel, conferința s-a bucurat de prezența altor oaspeți de onoare printre care au luat cuvântul, Victor Griga – șeful Secției cu privire la Protecția patrimoniului cultural din cadrul ARS Cernăuți, diplomatul Edmond Neagoe de la Consulatul General al României la Cernăuţi, o deligație de onoare din orașele Rădăuți și Suceava și alți oaspeți.
Foto: Vladimir Acatrini

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii