O neobișnuită acțiune culturală desfășurată în satul Dranița, a reunit zeci de scriitori români din Ucraina și România.

Complexul Instructiv Educativ din satul Dranița-Șendreni a găzduit o acțiune culturală cu participarea mai multor scriitori români din regiunea Cernăuți și România.
Știri despre eveniment la TV Bucovina-Cernăuți

-„Limba română e viitorul nostru, liniștea și mângâierea noastră. Ea este copilăria noastră, dulcele cântec de leagăn. Limba este o colină domolă și o vrajă de codru des, ea este balada sufletului nostru. Precum izvorul răsare și crește din pământ, astfel și sufletul nostru blând izvorăște din limba maternă.”
Cuvinte frumoase despre grai, casă părintească, tradiție au răsunat zilele trecute pe unda poeziei la Școala Generală din Dranița (Șendreni), raionul Nouă Sulița. Poezia a adunat oaspeți de onoare: excelența sa doamna Eleonora Moldovan Consul General al României la Cernăuți, poetele Mihaela Grădinariu și Viorica Petrovici, membre ale Societății Scriitorilor Bucovineni, Sabina Fânaru, critic literar, Membră a Comitetului de conducere a Societății Scriitorilor Bucovineni și redactor al revistei „Bucovina literară” și domnul director al Bibliotecii Județene „I.G. Sbiera”, istoric Gabriel Cărăbuş. Printre participanți s-au enumerat și doamna Lilia Govornean, metodist la Institutul Postuniversitar din Cernăuți, domnul academician român Vasile Tărâțeanu, scriitorul și istoricul cernăuțean Dumitru Covalciuc, conducătorul căminului cultural și autorul mai multor cărți de poezie din localitatea Stălinești, Sergiu Bespalco și domnul Deomid Savca, un pedagog cu renume și un promotor activ al culturii și limbii române din satul Costiceni.  
După ce au fost întâmpinați cum se cuvine, cu pâine și sare, cum e datina din străbuni, oaspeții au avut ocazia să asiste la o minunată lecție de etnografie,  dedicată modului de viață și portului național a țăranilor basarabeni din trecut. După aceasta, oaspeții s-au reunit în cabinetul de limba și literatura română, pentru a-și citi cele mai noi poezii și pentru a discuta despre sentimente față de graiul matern, iubire și omenie. La această activitate poetică au participat foarte mulți elevi. Discuțiile cu elevii au fost moderate de profesorul de limba română, doamna Raisa Duminica, într-un spirit ales, înălțător și de excelență.
Școală din Dranița este coordonată de domnul Valentin Ionițoi, director, care gospodărește treburile școlii foarte bine - peste tot e ordine, disciplină, copiii sunt foarte talentați, au prezentat invitaților momente artistice de înaltă ținută culturală.
Drept „recompensă”, pentru organizarea acestei minunate activități poetice, elevii școlii au beneficiat din partea musafirilor de o mulțime de cărți în limba română. 





















Trimiteți un comentariu

1 Comentarii