120 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice din anul 1896

Pe 6 aprilie se împlinesc 120 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice din anul 1896
Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena (Grecia), în perioada 6-15 aprilie 1896. Au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfășurat după ce împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393. Cel căruia i se datorează reluarea Olimpiadelor este francezul Pierre de Coubertin, din inițiativa căruia, la primul congres al Comitetului Olimpic Internațional din 18-23 iunie 1894, de la Paris, s-a hotărât ca orașul Atena să fie gazda ediției din 1896.
Jocurile Olimpice de vară din 1896. 
Pentru acest eveniment, în locul unei arene antice s-a ridicat Stadionul Panathinaikos, construit în formă de „U”. Ceremonia de deschidere a fost oficiată de regele George I al Greciei, chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obținerea independenței Greciei. La competiție au participat 241 de sportivi din 14 țări, care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi: atletism, ciclism, scrimă, gimnastică, tir, natație, tenis, haltere și lupte.
Țările reprezentate
La prima ediția țările participante au fost: Marea Britanie, Australia, Austria, Bulgaria, Chile, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, SUA, Suedia, Ungaria și Grecia. Mai mult de jumătate din totalul sportivilor înscriși în concurs au aparținut Greciei.
Jocurile Olimpice de vară din 1896. La ceremonia de deschidere au luat parte aproximativ 80.000 de spectatori. Condițiile de desfășurare au fost asemănătoare cu cele din antichitate, astfel că, în spiritul aceleiași tradiții, femeile nu au luat parte la aceste prime întreceri olimpice. Ucraina și România nu a avut reprezentanți la această primă ediție a Olimpiadei.
Înapoi
Înainte
Comentează aici

0 comentarii: