Tinerii români din raionul Noua Sulița vor participa la Tabăra culturală de la Tismana în județul Gorj

Tinerii români din raionul Noua Sulița vor participa la Tabăra culturală de la Tismana în județul Gorj
În intervalul 27 august – 2 septembrie 2016, la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj (România), se va desfășura prima ediție (seria II) a taberei „Matrice culturală și spirituală românescă”, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei.
Deschiderea și prima serie a avut loc la 1 iulie la mănăstirea Tismana, în prezența ÎPS Ireneu, Mitropolitul Olteniei și a președintelui ICR, Radu Boroianu. La cea de-a doua serie vor participa, alături de alți participanți și un grup de tineni români din raionul Noua Sulița (regiunea Cernăuți, Ucraina).
Tabăra îşi propune pregătirea culturală şi dezvoltarea personală a tinerilor români aflaţi dincolo de hotarele ţării prin prezentarea unor activităţi privind limba, istoria şi aspectele legate de etnologie, folclor, management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice.
Programul taberei cuprinde o serie de conferinţe susţinute de prof. univ. dr. Nicu Panea şi de pr. conf. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, dar şi ateliere de meşteşuguri tradiţionale susţinute de Filomena Tiştere, maestră în ţesături populare.
Proiectul are ca scop reunirea reperelor spirituale şi culturale care dau sens identităţii noastre şi se încadrează în strategia anuală a Institutului Cultural Român şi în programul ICR „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi" fiind, de asemenea, prilejuit de declararea anului 2016 drept An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii