Ion Vatamanu – 80 de ani de la naștere (30 aprilie 2017)

Poetul, savantul și publicistul Ion Vatamanu 
omagiat la cei 80 de ani de la naștere
(Costiceni - 30 aprilie 2017)
Un reportaj foto realizat de Sergiu Barbuța și Vladimir Acatrini 

VIDEO

FOTO

În data de 30 aprilie 2017 la Costiceni a avut loc o manifestare prilejuită zilei de naștere a poetului, savantului și publicistului Ion Vatamanu.
Evenimentul dedicat aniversării a 80 de ani de la nașterea a regretatului om de cultură a început cu o întâlnire de suflet cu mama poetului, Mărioara Vatamanu.  Aici, în casa unde a copilărit poetul, au fost prezenți o mulțime de oaspeți și oameni de seamă din Republica Moldova și Cernăuți. Printre cei care au onorat-o cu prezența pe doamna Maria Vatamanu, s-au numărat fiicele poetului – Mariana și Leontina Vatamanu, însoțiți de propriile lor familii, coordonatorii evenimentului – primarul satului Costiceni Vladimir Lupoi și academicianului basarabean Tudor Colac, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți Edmond Neagoe, șeful secției principale al Administrației Raionale de Stat Noua Sulița Ivan Paziak, parlamentarul român din Rada Supremă de la Kiev Grigore Timiș, oaspeții din Chișinău și Cernăuți – compozitoarea Daria Radu, istoricul literar Dumitru Apetri, scriitorii bucovineni Vasile Tărâțeanu și Mircea Lutic, profesorul de Istorie Vadim Captari, jurnaliști, rude, etc.
După întâlnirea de la casa părintească a lui Ion Vatamanu, participanții evenimentului s-au deplasat la Biserica Sf. erh. Nicolae din Costiceni, unde au asistat la un Te Deum, săvârșit de părintele paroh Aurel Pițu în memoria poetului. Prezenți în sfântul locaș, oaspeții satului împreună cu enoriașii locali au ținut un minut de reculegere și au aprins lumânări în memoria tânărului Maxim, care decedase într-un cumplit accident rutier în ziua de 29 aprilie.
     Apoi, conform programului prescurtat, la Biblioteca centrală din Costiceni a avut loc un recital de poezie susținut de poeta satului Zinaida Smochină-Rotaru și nepoata lui Ion Vatamanu, Elena Mărgineanu-Vatamanu. Tot aici, în cadrul întâlnirii, bibliotecarele Serafima Corețchi și Viorica Stanciu au primit o importantă donație de carte românească pentru copii din partea „Asociației fiilor satului Costiceni” din orașul Chișinău.
Toți cei prezenți și-a exprimat întregul său omagiu pentru acest chip emblematic la literaturii române din Republica Moldova, remarcând că Ion Vatamanu a fost un om irepetabil, plin de talente și mai ales de talentul omeniei.

Sergiu Barbuța

Comentarii