De ce avem cearcăne și cum le camuflăm

Cearcănele sunt unul dintre motivele pentru care femeile, barbații, uneori și copiii ajung în cabinetele de dermatologie. În plus, sunt unul dintre primele semne care dau de gol vârsta reală, instalându-se, de regulă, în jurul vârstei de 30-40 de ani. Există multe produse cosmetice care promit rezultate, însă cât de întemeiate sunt aceste promisiuni?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea devine mai subțire în urma pierderii de colagen, fenomen evident inițial în zonele unde, prin definiție, pielea este cea mai subțire: pleoapele și regiunea din jurul ochilor. Prin transparența astfel crescută, se pot întrezări structurile subcutanate (vase de sânge, osul orbital), care sunt de culoare mai închisă, adumbrind astfel zona respectivă. Un alt factor poate fi edemul pleoapelor inferioare: în edem, în țesuturi se acumulează lichid, devenind mai umflate, cu aspect pufos, buhăit.

Pot semnala cearcănele o boală internă?
În majoritatea cazurilor, cearcănele nu se asociază cu afecțiuni medicale serioase. Doar discuția inițială dintre medic și pacient poate stabili acest lucru:
-Există istoric de alergii sezoniere și/sau atopie? 
-Dieta zilnică implică un conținut exagerat de sare? 
-Este vorba de o perioadă de depresie severă și/sau oboseală exagerată?

În special atunci când cearcănele și/sau pungile de sub ochi apar brusc, în absența unui istoric de alergii sezoniere, sinuzită sau infecție acută de căi respiratorii superioare, putem merge puțin mai departe cu investigația, luând în calcul o posibilă afecțiune tiroidiană sau renală (ambele pot asocia retenție lichidiană la acest nivel). Anemia este o altă afecțiune în care paloarea accentuată a pielii poate contribui la reliefarea cearcănelor.

Așa puteți ameliora aspectul lor
Dacă se identifică o cauză sau un factor precipitant, acestea trebuie remediate:
* Tratamentul alergiilor sezoniere; 
* Modificarea poziției din timpul somnului (este recomandată poziția cu fața în sus); 
* Tratamentul unei eventuale congestii sinusale; 
* Renunțarea la obiceiurile nocive (atingerea, frecarea, scărpinarea frecventă a regiunii perioculare sau dormitul cu machiajul pe față); 
* Evitarea consumului excesiv de alcool și renunțarea la fumat; 
* Reducerea consumului de sare; 
*Compresele reci pot fi utile, reducând congestia: puteți folosi felii de castravete, infuzii de ceai de albăstrele sau alte plante cu rol decongestionant; 
* În special vara sunt necesari ochelarii de soare cu protecție UV.

Și machiajul poate acoperi satisfăcător cearcănele
Alegeți un produs asortat cu tenul. Formulele lichide sunt potrivite pentru modificările mai discrete, dar cearcănele mai pronunțate pot necesita un produs tip cremă. Aplicarea se face cu mișcări blânde, dinspre colțul intern al ochiului către exterior. Sunt ideale produsele care asigură și protecție solară, iar înainte de efectuarea machiajului se recomandă hidratarea pielii. Produsele care conțin ingrediente cu rol de albire a pielii, decongestionare și de stimulare a regenerării cutanate (de exemplu, acidul kojic, vitamina K, retinolul), pot fi de ajutor în concentrații adaptate pentru această zonă sensibilă. Dacă cearcănele nu sunt însă exclusiv o problemă de colorație, ci de pierdere de volum subcutanat, soluția optimă o reprezintă substituirea periodică a volumului pierdut cu substanțe injectabile numite filiere (de exemplu, cele pe bază de acid hialuronic).

Cearcănele se pot asocia și cu oboseala cronică, însă nu obligatoriu. Terenul genetic este și el implicat, în unele familii cearcănele fiind moștenite. Tot moștenită este și o anumită configurație osoasă (cu ochii înfundați în orbite, care se poate confunda cu aspectul încercănat. 
Dr. Mădălina GEANŢĂ, 
medic specialist dermatovenerologie

Comentarii

Publicitate/Реклама