95 de ani de la nașterea Părintelui Dimitrie Mândrescu, parohul Bisericii din Costiceni între anii 1959-1992

Preotul Dimitrie Mândrescu - 95 de ani de la naștere

În ziua de 23 octombrie a acestui an s-au împlinit 95 de ani de la nașterea Preacucernicului Părinte și Mare Om al Bisericii Ortodoxe - Dimitrie Mândrescu.

Din anul 1959 până în 1992 misiunea de a propovădui enoriașilor din Costiceni cuvântul lui Dumnezeu i-a fost încredințată preotului Dimitrie al lui Mihai Mândrescu. El
 era născut la 23 octombrie 1925 la hotarul dintre satul Mahala și Cotul Ostriței sate aflate la 7-8 kilometri de Cernăuți. S-a căsătorit cu Victoria lui Mihai (n.1934) din Cotul Ostriței, cu care nu a avut copii. În 1957, Dimitrie Mândrescu este admis la Seminarul Teologic din Luțk, iar ca preot al bisericii din Costiceni este numit la 17 ianuarie 1959. În paralel, preotul Dimitrie a slujit timp îndelungat la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul vecin Negrinți. Suflet măreț, inteligent și omenos, preotul Dimitrie Mândrescu era foarte stimat de enoriași. La orice ieșire în lume, preotul își scotea pălăria (obicei deprins de la bătrânii bucovineni din satul de baștină) și se înclina când trecea pe lângă oameni. Era o persoană onestă și un preot de o înaltă ținută morală. A îndrăgit cuvântul lui Dumnezeu din copilărie, tatăl său fiind dascăl la biserica din Mahala. Cunoștea și stăpânea foarte bine limba română și învățăturile teologice. 


Preotul Dimitrie Mândrescu a iubit cu sfințenie neamul românesc, iar după destrămarea Uniunii Sovietice a contribuit semnificativ la redeșteptarea conștiinței naționale și a sentimentului religios al românilor din regiunea Cernăuți. Slujitorul altarului s-a numărat printre membrii fondatori ai Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, înființată în luna mai 1989. Preotul participă la diverse evenimente culturale și manifestări comemorative organizate de societate, inclusiv la slujba de pomenire a arcașilor moldoveni care și-au jertfit viața pentru dreapta credință și pământul strămoșesc, oficiată la Stejarul lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului. Parohul bisericii din Costiceni a fost prezent, de asemena, la ceremonia de canonizare, de către Biserica Ortodoxă Română, a Sfântului Voievod Ștefan, eveniment religios de mare anvergură care a avut loc la Mănăstirea Putna în ziua de 20 iunie 1992. 

Imediat după căderea comunismului, la Costiceni începe procesul de renaștere a vieții spirituale. Prin contribuția și eforturile enoriașilor, îndrumați de preotul Dimitrie Mândrescu, în satul Costiceni au fost ridicate două troițe noi, una la Vancicăuții Mici, alta, la Dumeni. La ceremonia religioasă din Vancicăuții Mici, oficiată de preotul paroh și părintele Alexei Arseni din Tărăsăuți, au participat o mulțime de credincioși. A fost o zi de mare sărbătoare pentru întregul sat. 

Pentru meritele deosebite spre slava Bisericii lui Hristos, preotul Dimitrie Mândrescu a fost ales protopop al bisericilor din raionul Noua Suliță. La Costiceni a slujit până în anul 1992. Ultimii ani din viață i-a petrecut slujind la Biserica din Cotul Ostriței, comuna Mahala. În anul 2000, Dimitrie Mândrescu apare în filmul documentar „Bucovina, la răscrucea imperiilor”, realizat de Marian Voicu, producător TVR, iar peste un an, mai exact pe 25 noiembrie 2001, se stinge din viață la vârsta de 76 de ani. 

Părintele Mândrescu, cu puțin timp înainte de a plecare în lumea celor drepți a lăsat vorba: „că pentru o pădure sănătoasă se crede că toporul este cel mai mare pericol... Dar mai periculoase sunt „cozile de topor”. Fie topoare cât de multe, dar dacă nu se va găsi dintre noi să se ofere „în calitate de coadă” – topoarele sunt fără de folos! Feriți-vă de cozile de topor, de cei ce se strecoară printre noi!”.

Material pregătit de Sergiu Barbuța
Valea Prutului

Comentarii

 1. Feodor Postolachi
  Vreu să povestesc un moment din viață.Ședem mai mulți băeți pe laiță/oslon/ la șlia.Părintele Mândrrescu merjia la bisereică.Trecând pe lăngă noi nia sălutat. Buna ziua băeți.Neam sculat toți parcă la comanda și am răspuns la binețe.A fost un preot ADEVĂRAT !Dumnezeu să-l erte și să-l odihniască😢😢😢

  RăspundețiȘtergere
 2. Leonid Nicorici
  Credință în Dumnezeu a fost întotdeauna o parte crucială, deși profund personală, a vieții a familiei noastre, lucru în deosebi inspirat de bunelul meu Toader Nicorici și pe linia Cărstea a mamei. Când am început a încerca de a înțelege și a memoriza unele lucruri mi-am pus la inimă cuvintele, auzite în cadrul unei discuții la noi acasă a Preacucernicului Părinte Mândrescu cu tătuca (Toader Nicorici): "Fă tot binele pe care îl poți să-l faci, cu toate mijloacele legale posibile....atâta timp cât poți să faci asta". Așa a rămas în sufletul și memoria unui copil acel care a fost Părintele Mândrescu...

  RăspundețiȘtergere
 3. Veronica Banari
  Nu pot să nu ,mi exprim respectul și simpatia față de preutul DUMITRU MINDRESCU,care a fost parohul bisericii sf NICOLAE din satul meu natal.A activat mulți ani împreună cu bunelul meu ALEXEI PASCARI sau cum i se mai zicea in sat MOȘUL ALEXA.Au slujit satului cu mult devotament și onestate.Au fost minti luminate,nu au pus la indoiala nici odata necesitatea bisericii,rolul ei pozitiv in societate cu toate că timpurile au fost foarte grele,biserica era prigonita si urmărită.Mi a botezat copilul meu pe ascuns,dar D.lui mia zis ,,Nu aveti frică,timpurile repede au să se schimbe..."Nu credeam,dar asa a fost.Imi face multă tinerete a vedea acest filmat si vreau sa iultumedc D,lui SERGIU BARBUTA PENTRU ACEST POST.Părintele Dumitru il păstrăm in memoria noastră,a locuitorilor satului COSTICENI cu multă stimă și respect.Sa i fie tarina usoara!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media