Tradiţia de Sânziene, sărbătorită la Mahala

Sânzienele sau Drăgaica, celebrate pe 24 iunie (stil nou) și 7 iulie (stil vechi), este o sărbătoare a iubirii și fertilității, legată de o serie de ritualuri pentru sănătatea oamenilor și belșug în gospodărie. În plan religios Sânzienele se asociază cu sărbătoarea religioasă a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

În noaptea spre Sânziene fetele își pot afla ursitul și momentul în care se vor mărita. Importante și distinctive sunt în această zi cununele de flori pe care și le pun pe cap fetele, dar și femeile măritate.

La Mahala, dar și în alte localități din ținutul nostru, tradițiile, obiceiurile și datinile legate de sărbătoarea Sânzienelor au rezistat de-a lungul timpului, fiind transmise cu sfințenie din generație în generație.

Odată cu asfințitul soarelui, fermecate de această sărbătoare plină de mister și tradiții, fetele din ansamblul „Armonia” de la Casa de Cultură din Mahala, au cules flori de sânziene, au făcut din ele coronițe, s-au încins în hore și au cântat. Pentru a avea bunăstare și fericire în viață, tinerele și-au pus câte o dorință, iar apoi, au aruncat cununile împletite din flori în apa unui lac.

Fetele au fost însoțite de directorul și conducătorul artistic al acestei instituții, Ilie Caulea și Marina Gostiuc.

Mă bucur că există încă tineri legați de tradiție și pasionați de lucrurile frumoase, care încearcă să păstreze ceea ce au primit de la strămoșii lor”, ne-a spus doamna Marina Gostiuc.

Valea Prutului









Trimiteți un comentariu

0 Comentarii