Eroii bătăliei de la Codrii Cosminului, comemorați la Biserica „Sf. Ștefan cel Mare” din Movila Herței

Eroii bătăliei de la Codrii Cosminului, comemorați la Biserica 
„Sf. Ștefan cel Mare” din Movila, raionul Herța 
În data de 26 octombrie 2018, cu prilejul marcării a 521 de ani de la marea bătălie de la Codrii Cosminului, la Biserica cu hramul „Sf. Ștefan cel Mare” din localitatea Movila, raionul Herța, s-a desfășurat o ceremonie religioasă pentru cinstirea memoriei eroilor neamului care și-au dat viața, apărând dreapta credință și baștina străbună.
Slujba parastasului a fost săvârșită de către preotul paroh Igor Andronachi, o personalitate de înaltă ținută duhovnicească, cu o educație aleasă și cu un sentiment religios profund.
În curtea acestui sfânt lăcaș de închinăciune, ocrotit de Marele Voievod, eroul nepieritor din inimile tuturor românilor, s-au adunat mulți credincioși din localitate și satele vecine, dar și co-organizatorii evenimentului - membrii Societății culturale „Valea Prutului”. Totodată, la această acțiune a participat și jurnalistul Vasile Bâcu, redactor șef al publicației „Gazeta de Herța”.
      Trebuie de precizat că la organizarea și desfășurarea acestui eveniment au contribuit: avocatul Claudiu Vlad, un urmaș demn al răzeșilor lui Ștefan și istoricul Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovinei - Cernăuți.
După predica rostită de părintele Igor Andronachi, despre necesitatea cinstirii înaintașilor noștri, păstrării adevăratei credințe strămoșești și a limbii materne, în fața enoriașilor a ținut un discurs domnul Eduard Organovici. Profesorul de istorie a vorbit despre contextul care a dus la bătălia din Codrii Cosminului, dar și despre consecințele sale.
La sfârșit a urmat o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți.
La data de 26 octombrie 1497 a avut  loc lupta din Codrii Cosminului, unde oastea moldovenească condusă de Ştefan cel Mare a învins armata polonă a regelui Ioan Albert, ce dorea să aducă Țara Moldovei sub dependenţa sa și să-l instaleze pe fratele său, Sigismund, pe tronul de la Suceava. Astfel, având ca pretext eliberarea cetăților Chilia şi Cetatea Albă de sub stăpânire turcească, Ioan Albert se folosește de un vicleșug și îl înştiinţează pe Ştefan despre organizarea unei campanii împotriva otomanilor, solicitându-i acestuia sprijin militar.
 Ştefan acceptă propunerea, dar intuieşte adevăratul scop al regelui polon şi se pregăteşte întărind cetăţile Moldovei. Marea armată polonă de peste 120.000 ostaşi începe să traverseze Moldova, dar la un moment dat se abate de la traseu principal și asediază cetatea Sucevei. Cetatea va fi însă bine apărată de oștenii de sub comanda lui Luca Arbore și va rezista timp de trei săptămâni, până la 18 octombrie 1497, când atacatorii poloni vor fi înconjuraţi de oastea lui Ştefan și nevoiți să se retragă.
Ştefan însă surprinde armata polonă, pe când traversa Codrii Cosminului şi într-o mare ambuscadă desfășurată în noaptea de 25 pe 26 octombrie 1497 cauzează pierderi enorme armatei poloneze, armată ce va lăsa în acel loc mii de morți. Însă Ştefan nu se mulțumește numai cu atât, ci urmărește oastea polonă aflată în retragere, atacând-o şi hărţuind-o permanent, până ce regele polonez este nevoit să ceară pace lui Ștefan.
Pacea dintre cele două părţi va fi restabilită prin tratatul de la Hârlău, iar cu această ocazie se va înlătura suzeranitatea Poloniei asupra Moldovei, relațiile dintre cele două țări fiind de acum înainte, de pe poziţii de egalitate.


































Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Vă mulțumim din inimă pentru gândurile bune, pentru implicare, pentru participarea la slujba și pentru dragostea de țară, sunteți adevărați patrioți!RESPECT! BRAVO! Ma doare sufletul cand vin acasa in Movila sa nu mai aud graiul frumos romanesc,pe care l-am auzit 31 ani in urma cand am venit pentru prima data in Bucovina.Felicitari movilenilor pentru evenimentul organizat !Este nevoie sa fiti uniți , cu toții. pentru a va pastra identitatea .

    RăspundețiȘtergere

Comentarii