„Mămăliga de aur, pe masa fiecărui” - Ziua roadei la Școala din Dranița

Mămăliga de aur, pe masa fiecărui


Din cele mai străvechi timpuri pâinea principală a românilor a fost şi este mămăliga. Mămăliga este un simbol naţional al poporului nostru, este un soare pe masa fiecărui dintre noi.

Zilele trecute la şcoala din Draniţa (Șendreni), raionul Noua Suliță, am hotărât să petrecem Ziua roadei altfel. Scopul a fost să ne întoarcem la istoria de veacuri a poporului nostru, la tradiţiile şi obiceiurile neamului. Şi s-a primit o sărbătoare de neuitat, o zi deosebită atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi şi profesori.

În pregătirea sărbătorii au fost implicaţi elevii, părinţii şi bunicii.

Pregătindu-ne de activitate am urmărit mai multe obiective: studierea istoriei poporului nostru, tradiţiilor şi obiceiurilor lui; consolidarea relaţiilor „şcoală – familie”; ecologia sufletului şi a naturii.

Pe parcursul săptămânii elevii au studiat istoria mămăligii, importanţa mămăligii pentru sănătatea omului, mămăliga în bucătăriile lumii, feluri de mămăligă, modul de preparare, lucruri inedite despre mămăligă, legenda lui Ştefan cel Mare „Când este mai bună mămăliga”.

În ultima zi a fost organizat Festivalul Mămăligii. Cele 13 clase şi profesorii au aprins fiecare rugul lor, la care au pregătit mămăliguţa gustoasă. Au servit-o fiecare în felul lor – care cu tocăniţă, care cu fripturică de pui, care cu cârnăciori delicioşi, care cu jumere mirositoare şi brânză de oi, care cu smântână, care cu lapte...

A fost o zi minunată, unde a predominat experienţa bunicilor, ajutorul părinţilor, înţelepciunea profesorilor şi interesul copiilor de a afla ceva nou.

Numai aşa ne străduim să introducem noi forme în educaţia generaţiei tinere.

Raisa Duminica,
profesoară la şcoala de
cultură generală din Draniţa

Valea Prutului














Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii