La Mahala a fost oficiată o slujbă de parastas pentru medicul Gheorghe Nandriș

Pe data de 1 octombrie 2020 în comuna Mahala a avut loc o manifestare de comemorare a regretatului doctor în științe medicale și scriitor bucovinean dr. Gheorghe Nandriş, la împlinirea celor 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice.

Evenimentul, organizat de doamna Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, a început cu un serviciu divin oficiat de preotul Nicolae Moroz. La ceremonie au fost prezenți câteva zeci de persoane, oameni de cultură, profesori, tineri, inclusiv conducerea misiunii diplomatice românești acreditate la Cernăuți și reprezentanți ai mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți.

Cei prezenți și-au amintit cu drag de Gheorghe Nandriș, evocând amintiri mai vechi despre această personalitate. Pentru ai cinsti memoria Grupul folcloric „Mahala” a susținut câteva momente artistice de suflet. 

La final organizatorii și oaspeții acțiunii au depus coroane de flori la monumentul Aniţei Nandriş-Cudla.

Gheorghe Nandriș a fost o rudă apropiată cu această ţărancă şi fostă deportată din Mahala, cunoscută pentru că a lăsat „moștenire” una dintre cele mai importante mărturii scrise despre infernul trăit în Gulagul sovietic. Este vorba despre un caiet gros de 360 de pagini despre suferințele celor deportați, pe care anume doctorul Gheorghe Nandriș a reușit să-l salveze în anul 1982. Ulterior, textul din acest manuscris a fost transcris cu modificări minime și reprodus în cartea „20 de ani în Siberia. Destin bucovinean” (Humanitas 1991). În scurt timp, cartea a făcut înconjurul lumii nu numai prin editarea ei în limba română, mai exact în viul grai popular din Țara fagilor, ci și prin traducerea ei în limba engleză. Cartea a fost apreciată cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române.

Gheorghe Nandriș s-a născut pe 14 octombrie 1933 în comuna Mahala. În anul 1941 el s-a refugiat împreună cu părinții în Sibiu (România). Și-a făcut studiile în medicină, dedicându-şi cu pasiune întreaga sa viaţă oamenilor, salvând sute de vieți. Fiind de meserie medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, dar și cercetător științific, a condus cu o forță incredibilă timp de 12 ani secția de cardiologie din cadrul Spitalului Județean Sibiu. Printre multele realizări în domeniul medicinei, trebuie subliniat faptul că acesta a fost directorul Spitalului Clinic Județean Sibiu între anii 1977-1988.
Cu toate acestea Gheorghe Nandriș niciodată nu a uitat de baștină şi de rădăcinile strămoșești, fiind până la moarte un fiu devotat al satului natal.

Valea Prutului







Trimiteți un comentariu

0 Comentarii