Păpuşoiul sau pur şi simplu porumbul, este planta din familia graminee care
şi-a găsit întrebuinţarea în bucătăria tradiţională românească. Originar din
America Centrală, unde aztecii îl considerau obiect de cult şi de provenienţă
solară datorită culorii aurii a boabelor, a făcut pentru prima dată cunoştinţă
cu europenii prin marinarii lui Columb, care au debarcat în Cuba.
În ceea ce priveşte conţinutul şi valoarea nutritivă, porumbul este bogat
în acizi graşi nesaturaţi (85 – 90%). Este bogat în vitaminele A, B, C şi E, şi
în săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) şi fibre.
Porumbul a fost îndelung utilizat în bucătăria
tradiţională românească prin făina de mălai gătită sub formă de mămăligă. Deşi
iniţial era considerată mâncare ţăranilor, în prezent este des folosită ca
substitut pentru pâine şi conform unor cercetări recente având în vedere
interesul tot mai crescut pentru alimentaţie echilibrată, se pare că mămăliga
aduce nişte beneficii de netăgăduit celor care o consumă. Astfel, în prezent mămăliga
şi preparate derivate din aceasta au ajuns în meniurile unor restaurante
selecte, apreciate de consumatori.
Mămăliga poate fi încercată în perioada postului, sau pur şi simplu ca adjuvant în detoxifierea organismului şi curăţirea intestinelor. Acum în afară de gustul bun al mămăliguţei la ceaun, vom descoperi şi celelalte beneficii aduse de consumul acesteia.
Mămăliga poate fi încercată în perioada postului, sau pur şi simplu ca adjuvant în detoxifierea organismului şi curăţirea intestinelor. Acum în afară de gustul bun al mămăliguţei la ceaun, vom descoperi şi celelalte beneficii aduse de consumul acesteia.
Înainte însă de a vă trece în revistă
beneficiile consumului de mămăligă trebuie să aveţi de asemenea în vedere că un
consum exclusiv de mămăligă pentru perioade îndelungate de timp poate să ducă
la apariţia unei boli numite pelagra. Pentru a fi
evitată se recomandă consumul mămăligii împreună cu lactate sau alte produse
animale.
Protejează stomacul şi ficatul
Considerată iniţial hrana săracilor, mămăliga a demonstrat de-a lungul
timpului nişte beneficii incontestabile în protejarea intestinelor.
Specialiştii germani în biologie celulară vegetală au descoperit recent
prezenţa în boabele de porumb a unor substanţe derivate ale acizilor arahidic şi
palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Substanţele cu
pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi graşi, ceto-acizi, rezultaţi
din oxidarea acidului palmitic şi arahidic şi sunt produşi numai şi numai în
rădăcina plantei de porumb, în urma unor mecanisme biochimice încă neelucidate
ştiinţific. Cert este că aceşti ceto-acizi ignoră legile chimiei şi biologiei
clasice, absorbindu-se în intestin cu mare uşurinţă, fără a suferi transformări
chimice decât în proporţie de 22-28%. Micile cantităţi de ceto-acizi palmitici
şi arahidonici, ajunşi în sânge se transformă în hidroxiacizi (alcooli cu
grupări chimice acide) care se pot combina chimic cu cel puţin 57 de specii de
otravuri existente în organism.
Efectul detoxifiant al substanţelor din porumb uşurează efortul ficatului
de neutralizare a substanţelor toxice, reducind considerabil riscul la
insuficienţe şi ciroze hepatice. La populaţiile unde se consumă zilnic terci de
mălai, incidenţa bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii au o
dezvoltare mai bună.
Creşte durata de viaţă
Sau cel puţin aşa ne spun cercetătorii endocrinologi care consideră că un
consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de
disfuncţii tiroidiene.
De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în
sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge,
scăzând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. De asemenea,
consumul de mămăligă este răspunzător şi de longevitate. Multă lume crede că
mămăliga îngraşă. Ei bine, mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii
faţă de pâine. Iar mămăliga vârtoasă are jumătate din caloriile pâinii. Încă
din cele mai vechi timpuri, românii au folosit mămăliga ca leac.
Dezvoltă musculature
Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a
observat, întâmplător, că cei mai apţi copii pentru sporturi de performanţă din
Ecuador şi Columbia au o bogată alimentaţie în „terciuri de porumb”. Pe baza acestei observaţii, el a iniţiat un amplu
program de cercetare în medicina sportivă, descoperind că aceleaşi substanţe
derivate ale acidului palmitic şi arahidonic au rol în dezvoltarea fibrei
musculare, prin modificarea modalităţii de acţiune a hormonilor tiroidieni.
Mămăliga şi porumbul în terapii naturiste
Contra obezităţii: conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă,
datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa. Studiile de specialitate au
arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate
de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi
mental, sânt reduse considerabil. Gastrita hiperacidă şi ulcerul sânt
ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe
lângă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă.
De ajutor în problemele cu fierea: măreşte secreţia de bilă şi facilitează
evacuarea sa, având şi efecte antiinflamatoare biliare. Este de ajutor în
afecţiuni ca dischinezie biliară, dispepsie, colecistită.
Stimulează creşterea părului: masajul cu mălai. Cu un pumn de mălai se
masează bine scalpul timp de cîteva minute. Se scutură bine mălaiul, dar nu se
spală părul. Se repetă tratamentul 2-3 zile, abia apoi se spală bine părul.
Efect diuretic: ceaiul preparat din mătase de porumb este foarte eficient ca
diuretic şi pentru eliminarea pietrelor la rinichi
Pentru durere în gât şi răceală: se pot
folosi cataplasme din mămăligă aplicate pe gât sau piept sau se bea seara
înainte de culcare un terci obţinut dintr-o mămăligă moale în care s-a adăugat
o bucăţică de unt şi puţină miere.
Daniela Scripcariu
Social media