Fototeca Valea Prutului (Digitizarea amintirilor)

„Digitizarea amintirilor” este o inițiativă lansată pe 13 august 2021 de Societatea „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți, cu scopul de a promova cultura națională prin colectarea și digitizarea fotografiilor vechi din satele românești ale ținutului Hotin (nordul Basarabiei).

Acest program a luat naștere din pasiunea pentru de istorie și trecut, precum și din dorința de a conserva și promova patrimoniul fotografic local. Prin digitizarea fotografiilor vechi, ne propunem să aducem în atenția publicului o parte importantă a istoriei comunităților noastre, facilitând astfel accesul la aceste amintiri pentru generațiile actuale și viitoare.
Scopul final al inițiativei este de a crea o arhivă digitală bogată, care să reflecte viața, cultura și identitatea acestor sate, contribuind astfel la promovarea patrimoniului cultural și la înțelegerea mai profundă a valorilor și moștenirii noastre.

P.S. Programul „Digitizarea amintirilor” este finanțat exclusiv de Societatea „Valea Prutului” și nu beneficiază de sprijin financiar sau granturi guvernamentale.
Coordonator: Sergiu Barbuța Programul „Digitizarea Amintirilor” pe Facebook

Membrii Orchestrei de muzică populară „Izvoraș” din Costiceni, (conducător Vladimir Șeremet) concertând la Cernobîl pentru lichidatorii consecințelor accidentului nuclear (anul 1988)







Un grup de bărbați din satul Dumeni, comuna Costiceni (periaoda sovietică, 1961).
De la stânga la dreapta: Visarion Vacaraș, Dimitrie Groza, Isevea Lupoi, Victor Pascari, Calin Bidașcu, Nicolae Caba, Ionaș Cuciuc. Rândul de jos: Vasile Vasilos și Grigore Cușnir.

Frații Serafim, Mialuț și Pintilie Șeremet din Pol-Vancicăuți (Costiceni), regiunea Cernăuți, supraviețuitori ai Foametei din 1946-1947 (perioada sovietică, anul 1947)

Preotul Nicolae al lui Vasile Pisica, parohul bisericii din Costiceni între anii 1917-1929 (centru), dascălul Iacob Garbanovschi (dreapta) și epitropul parohial Dumitru Lupoi (stânga)


În foto: Domnica Baban a lui Maxim (Lupu) Pascari din Pol-Vancicăuți, împreună cu copiii săi Nicolae Baban (stânga), Serafim (dreapta), Olga (stânga) și Nicu (în brațe). Fotografia datează din toamna anului 1945. În același an Domnica a trecut în eternitate.


Elevii școlii din Costiceni, cu diriginta lor (anii 70)


O nuntă ca pe vremuri din Costiceni. Nunul cel mare este poetul și savantul Ion Vatamanu, iar petrecerea are loc chiar în curtea gospodăriei sale (august 1977)


Un meci amical disputat între echipa de fotbal din Nesvoia și echipa de fotbal Stălinești (anii 1975-77).


Poeta Zinaida Smochină-Rotaru, împreună cu elevii și profesorii de la Școala din Costiceni (anii 90)


Ilie și Natalia Dilion, cu nepoata Aleftina (Vancicăuți, 1936)


Cadrele medicale de la Spitalul din Costiceni (anii 30). Femeia din centru este Elizaveta Policiuc, numită de săteni „Cucoana moașă”.


În foto: Serafima Corețchi și Zinaida Coșcodan - lucrători ai Bibliotecii din Costiceni, instituție închisă în anul 2021


Elevi de la școala primară din Pol-Vancicăuți, anii 50


O nuntă din satul Costiceni, surprinsă în anul 1958. Momentul solemn al căsătoriei dintre învățătorii Deomid Savca și Ana Pascari.


În fața școlii din Costiceni. Absolvenții anului 1980


Costiceni. Anul 1948. În taraful din imagine sunt reprezentați: Ionică Captari (vioară), Toadere al lui Ion Captari (vioară), Vasilică Banari (acordeonul mic), Deomid Valcanescu (acordeonul mare).
La contrabas se află Toadere Pascari, tatăl-socru al profesorului Deomid Savca, care nu participa în orchestra „Izvoraș”, dar uneori, îi plăcea să cocheteze la acest instrument muzical.



O fotografie din satul Costiceni, realizată în perioada sovietică, prezintă o scenă vie a comunității. În imagine, membrii unei familii s-au adunat într-o atmosferă plină de viață și frumusețe.


În data de 12 octombrie 1929, sergentul Alexandru al lui Ilie Melenti (n.1906) din localitatea Negrinți, județul Hotin (actualmente comuna Mămăliga, regiunea Cernăuți), soldat în armata română, a trimis acasă o fotografie prețioasă. În imagine, el stă în picioare alături de un prieten bulgar, așezați pe un scaun.


Fanfara satului Costiceni (anii 60). Fotografie din albumul lui Vladimir A. Muntean, instrumentist din Pol-Vancicăuți


Un grup de elevi din Costiceni, însoțiți de profesoarele Maria Muntean și Ludmila Popiciuc, în vizită la pichetul de grăniceri din localitate (28 mai 1965)


„Amintire pentru iubita și mult plăcuta mea mătușa Dochița....” (Costiceni, perioada românească)


Tradiții și obiceiuri de iarnă în satul Dranița/Șendreni (perioada sovietică)


Serafim Calancea (al lui Gavriil) și Nicu Dogolici (al lui Vladimir)
satul Pol-Vancicăuți, comuna Costiceni (perioada sovietică)


În curtea gospodăriei lui Nicolae Baban al lui Gheorghe și Domnicăi a lui Ionică (născută Nicorici) din Dumeni. Gospodarii sunt în calitate de nuni (Costiceni - perioada sovietică, circa 1956)


Elevii Școlii din Dranița/Șendreni (anii 70)


Satul Costiceni, perioada sovietică. De la dreapta la stâga: Roman Banari, Fevronia Rotari, Vasile Hurduialov (bărbatul în palton - a murit la vârsta de 39 de ani în Balatina, R. Moldova)
Mătușa bătrână este Vera Banari. Ceilalți - neidentificați


Victoria Rotari (poștar) și Valentina Vasilos-Captari (lucrător la casa de economii). Costiceni, 1985


Orchestra de muzică populară „Izvoraș” din Costiceni
De la stânga la dreapta: 1. Toadere Captari (vioară), 2. Vladimir Govornean (vioară), 3. Victor D. Captari (clarinet), 4. Serghei S. Scorocârja (nai), 5. Victor Rotari (țambal), 6. Vasile Gorea (acordeon), 7. Andrei F. Rața (contrabas), 8. Olga Cocostârc (vocal), 9. Victoria Vataman (vocal), 10. Iulia Captari-Bidașcu (vocal) 11. Zinaida Coșcodan-Gortopan (vocal)


Copilăria de altădată (Costiceni, județul Hotin - anii 30)


Serafim Șeremet din Pol-Vancicăuți, Costiceni (n.1937 - d.1964).


Preotul Dimitrie Mândrescu împreună cu enoriașii Bisericii Sf. Irh. Nicolae din Costiceni (anii 60)


Trei fete din Costiceni. Aproximativ 1955.
De la stânga la dreapta: 1. Vera Pascari, 2. Anisca Vasilos, 3. Valentina Șeremet.


Elevii școlii din Costiceni, împreună cu profesorul Vladimir Gr. Botezat (anul de învățământ 1958-1959)


O familie de basarabeni din localitatea Stălinești, județul Hotin (1937). În foto: Olian Trânta-Druc, împreună cu familia sa


O fotografie colectivă a sătenilor din Costiceni (perioada sovietică). Bărbatul din centrul, cel cu copilul lângă el, a fost deportat în Siberia împreună cu soția sa. Numele lui de familie este Vataman.


O familie de țărani români din Costiceni (perioada interbelică).
De la dreapta la stânga: Mihailaș Pascari, soția sa Liuba, Xenia a lui Ion Pascari (în negru). Pe scaun: Xenia Ștefanache. Lângă bătrână: Alexandra (sora lui Mihailaș) și Porfira (soția lui Teodor Pascari, fratele lui Mihailaș).


Renumitul folclorist și muzicolog român Pavel Delion (stânga), alături de familia sa. Satul Vancicăuți, județul Hotin, 1936.


Pe o uliță din Costiceni (perioada sovietică)


Vladimir al lui Toadere Rotari din Costiceni (n.1914 - d.1944) cu sora sa Achilina Rotari-Cracan (n.1918). Fotografia datează din perioada românească.


Șoferii din Costiceni, la garaj (1982)


La cules de căpșuni (Costiceni, 1973). De la stânga la dreapta: Zinaida Rotari-Costân, Liuba Baban-Botezat, Valentina Costân, Serafim Cocostârc, Valentina Druc, Zinaida Gorea, Lidia A. (agronom).


Elevii din Pol-Vancicăuți, satul Costiceni (1957)


Toadere Captari (dreapta) și fratele său Hariton (stânga), studiind croitoria în orașul Darabani (anii 40). Pe lângă faptul că s-a remarcat ca un iscusit artist instrumentist, Toadere Captari a cunoscut foarte bine croitoria


Elevii satului Stălinești, regiunea Cernăuți (anii 50)


Elevii satului Stălinești, regiunea Cernăuți (anii 50)


Un drum de țară din Noua Suliță. Anul 1915


Elevii satului Costiceni în fața școlii românești din cătunul Dumeni


Victoria Bufteac, împreună cu fiica Zinaida și fiul Victor (Vancicăuți, regiunea Cernăuți, perioada sovietică)


 Natalia a lui Filip Lozneanu (după căsătorie Sajin), alături de soacra sa Ana a lui Ion. Copiii din fotografie sunt Leon Sajin cu verișorul Andrei Rața (1949)


Profesoara Zinaida Rotari și elevii săi, în curtea școlii din Costiceni



Fanfara satului Cerlena, Ținutul Hotin (perioada românească)



Fanfara satului Cerlena, Ținutul Hotin (perioada românească)



Fotografia arată o casă țărănească autentică din satul Șendreni/Dranița, ținutul Hotinului, construită din lut și acoperită cu stuf. A fost locuința Elenei Barbuța-Vasilachi (n.2 oct.1910 - d. 1 dec. 1998)



Țăranul Andrei Borșevici din Dinăuți, alături de o rudă de-a sa care este călugăr la Muntele Athos.


Serafim Cocostârc, locuitor din Pol-Vancicăuți (Costiceni), îmbrăcat în haine de sărbătoare (anul 1933)


Elevii Școlii medii de cultură generală „Ion Vatamanu” din Costiceni, la o întâlnire cu poeta Zinaida Smochină-Rotaru  (1999)


Țărani din comuna Vancicăuți, județul Hotin (1923)



Fanfara din satul Berestea. Primul din stânga Nicolae Dolghi (anii 70)



Sfintele Paști. Rudele s-au adunat grămăjoară la mormintele celor apropiați. Satul Șendreni (Dranița) - perioada sovietică.



În foto: Gheorghe Dumitru - unul dintre directorii Școlii românești din Vancicăuți, împreună cu soția Elena și copiii Alea și Fanea. Țăranul din centru este Roman Postolachi. Dumnealui a locuit lângă fosta Școală de zemstvă din localitatea construită în 1884. A trăit 95 de ani și deseori povestea despre viața țăranilor români în perioada otomană.


Frații Nicu și Vasile Muntean din Pol-Vancicăuți (perioada românească - anii 30)


O întâlnire între frații și rudele acestora (Pol-Vancicăuți, anii 60)


Primul din dreapta - Vasile Caba, locuitor din Costiceni, în armata română (anii 30)


Orchestra de muzică populară „Izvoraș” din Costiceni, concertând în Parcul central de cultură și odihnă „M. Kalinin” (T. Șevcenko) din Cernăuți (1982).
1.Toadere Captari (vioară), 2. Vladimir Șeremet (vioară), 3. Raisa Gheorgheoman din Vancicăuți (vioară), 4. Vladimir Govornean (vioară), 5. Mihail Captari (trompetă), 6. Victor Rotari (țâmbal), 7. Dimitrie Captari (contrabas), 8. Vladimir Panciu din Vancicăuți (acordeon), 9. Anatolie Ruscan din Tărăsăuți (acordeon) 10. Victor D. Captari (clarinet)


Tinerii artiști amatori din satul Vancicăuți, în fața Casei de cultură din localitate (anii 60)


Preotul Aurel Pițu și credincioșii din Costiceni, în timpul sfințirii unei fântâni (anii 90)


Orchestra de muzică populară a satului Stălinești. Conducător artistic Sergiu Bespalco (anii 80).

Corul căminului cultural „Împăratul Traian” din Costiceni. În data de 7-8 iunie 1938 la București s-a desfășurat „Concursul Național de Muzică Corală”, eveniment cultural organizat de Fundația Regală „Principele Carol”. La acest concurs formația corală din Costiceni a obținut premiul II la interpretare și premiul I pentru autenticitatea costumelor naționale.

Copiii satului Costiceni. Grădinița „Steluța” (perioada sovietică)





„Umblatul cu Irozii” (1975 și 1977). Vancicăuți (perioada sovietică)


O formație instrumentală sătească  din Costiceni (anii 60-70)
1. Toadere al lui Ionică al lui Nistor Captari (trompetă), 2. Hariton Captari (vioară), 3. Pintilie Anastas (acordeon stânga), 4. Visarion Arcan (acordeon dreapta), 5. Sârghia Baban (cu mustață, toboșar), 6. bărbat necunoscut (lângă tobă).

Elevii școlii din Costiceni, alături de profesorul Serghei Captari (orașul Kiev - 1956).

Perioada Primului Război Mondial
În foto: Constantin Captari al lui Vasile din Costiceni (în picioare) 
Numele câinelui era Ralph

Fotografia îl înfățișează pe preotul Ioan Cemerinov, parohul Bisericii „Sf. Elisabeta” din Ștălinești, alături de starostele parohial Patrachi Rurac. Imaginea a fost realizată în anii 30.
În 1937 preotul Cemerinov a dat comandă de clopote noi pentru biserică de la o firmă privată din București. Clopotele vechi au fost rechiziționate de autorități în Primul Război Mondial și topite pentru muniție.

Fotografie de familie (Costiceni, judeul Hotin, perioada interbelică)


O frumoase petrecere în Costiceni (Pol-Vancicăuți). De la stânga la dreapta: Nicolae Dogolici (trompetă), Victor D. Captari (saxofon), Ilie Lupoi (saxofon), Captari Victor Vasile (acordeon), Vania Arcan (acordeon), Bezușca Leon din Tărăsăuți (tobă)


O fanfară țărănească alcătuită din instrumentiști din satele Costiceni și Vancicăuți. La tobă se află Sârghea Baban din Pol-Vancicăuți (Împărătești)



Tineri din comuna Stălinești, județul Hotin, într-o zi de sărbătoare. 
În foto: Ion Andrițchi, Maria Rusnac și Iacob Jernovei (anii 1928-30)

Elevii din Costiceni, alături de profesorul Serghei F. Captari (sfârșitul anilor 40 - începutului anilor 50)

Feodor și Maria Muntean, alături de Valentina și Nicolae Muntean (anii 1958-1960)


Spectacol folcloric de Revelion. Artiștii amatori români din regiunea Cernăuți, pe platoul televiziunii regionale de stat (Cernăuți, perioada sovietică - 1977).


Printre oaspeți se numără instrumentistul Toadere Captari, dar și nepoata sa Iulia Captari-Bidașcu, la acea vreme conducătoare artistică la Casa de Cultură din Costiceni

Amintiri din armată. Vasile Șeremet, locuitor din Pol-Vancicăuți (s. Costiceni), alături de camarazii săi (perioada anilor 1934-1936)



La acordeon, compozitorul Ștefan Sabadaș din Făgădău (perioada românească)

Colectivul didactic și copiii Grădiniței „Ghiocel” din Costiceni (anii 1976-1978). Instituția preșcolară a fost închisă în 2018.


Un grup de tineri din Pol-Vancicăuți (satul Costiceni), alături de renumitul rapsod și instrumentist Toadere Captari (perioada sovietică)


Locuitori ai satului Stălinești în armata română (județul Bistrița-Năsăud). De la stânga la dreapta: Cebotaru Ion, Vasile Rurac și Pavel Jernovei (primul rând), Nicolae Barbacaru, Dumitru Andrițchi și Ștefan Ciocan (al doilea rând).



În fotografie este surprins Olian Druc-Trânta din Stălinești, cu un camarad din armată. În timpul serviciului militar în armata țaristă (perioada anilor 1911-1912)


Chipuri de români din satul Berestea, Ținutul Hotin. (Perioada țaristă)


Corul de copii și tineret al satului Vancicăuți (anii 60)


Elevii din Dinăuți, județul Hotin (1932)


Obiceiuri de iarnă. Un grup de tineri practicând obiceiul „Mersul cu „Irozii”. Localitatea nu a fost identificată 


Fanfara satului Costiceni în deplasare la Boian. Sărbătorile de iarnă 1963-1964


Vancicăuți, perioada sovietică


Un grup de localnici din satul Vancicăuți (perioada sovietică)

Elevii școlii din Vancicăuți, anul 1954

Elevii școlii din Vancicăuți, alături de învățătorul Vladimir N. Gulpac (anii 60).


Andrei Nicorici, locuitor al satului Costiceni (perioada sovietică)

Munca tinerilor din Costiceni în colhoz (Perioada sovietică - 1961)

Instrumentistul Toadere Captari (al doilea din stânga), împreună cu frații săi Nicu, Prohor, Vasile, Hariton și sora Alexandra (Costiceni, august 1957)

Elevii Școlii din Costiceni în timpul orelor (anii 70)

Domnica Nicorici, locuitoare a satului Costiceni, în vizită la Darabani, Regatul României (1911)


Anul 1946. Locuitori ai satului Costiceni, la reabilitarea minelor de cărbune din Donbas. În imagine: Vladimir Smochină și Vladimir Bilic


O serată școlară la Școala medie din Costiceni (1975)




Iulie 1938. București. Tinere din satul Vancicăuți, îmbrăcate în costum popular moldovenesc, la o serbare a echipei Regale


Anul 1957. Satul Berestea. Întâlnire cu rudele și mama. Paulina Dolghi este întâmpinată de mama sa Ecaterina, după ani trăiți în refugiu la Târgu Jiu, România.


Nunta lui Fiodor Muntean și a Mariei Rață (Costiceni, 12 februarie 1961)


Un grup de studenți străini din Africa, Asia și America Latină în vizită la Școala din Costiceni (anii 60)



La cules mere. Costiceni, perioada sovietică



Elevii clasei întâi de la Şcoala medie din satul Costiceni alături de diriginta Sima Fiodorovna (21 mai 1971)


O casă bătrânească din Costiceni, cu acoperiș din stuf și pereți din lut. În fotografie: Fevronia Rață (Vălcănescu)



O familie de basarabeni din Șendreni, ținutul Hotin.
Bărbatul din stânga: Marcu al lui Simion Levcic, veteran din Primul Război Mondial (n.1890 - d.1956), alături de fiul său Vladimir și nora Parascheva. Pe scaun: Soția lui Marcu, Suzana, fiica lui Iustin Vasilachi (născută pe 21 februarie 1901 - decedată pe 13 decembrie 1964), alături de fiica Olga și nepoata Victoria



În foto: Trei bătrâne din Costiceni, plângând în fața monumentului ostașilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial


Fotografie din arhiva familiei Șeremet din Pol-Vancicăuți (perioada românească - 1936)
În foto: Vasile Șeremet al lui Ștefan, împreună cu soția Eudochia și copiii Mialuț și Liuba


Profesori și elevi de la școala din Dumeni, comuna Costiceni


Fanfara satului Cerlena, anii 50-60 (perioada sovietică)


Corul căminului cultural „Spiru Haret” din Vancicăuți. Dirijor Ion Chiriac (orașul Hotin, anii 30)


Veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial din satul Costiceni (anii 90)


Dumitru Rotari, locuitor din Costiceni, la restabilirea minelor de cărbune din Donbas (anii 50 - Makiivka, regiunea Donețk, URSS)



Zâmbete zglobii de copii. Pe o uliță din Costiceni (perioada sovietică - 1968)



Profesorul Deomid I. Savca din Costiceni, alături de scuterul sovietic „Tula-200M” (anii 60)

Bărbații satului Pol-Vancicăuți, ținutul Hotin (de hram, anii 60 - perioada sovietică). Întâlnită sub denumirea populară „Împărătești” sau „Răzășești” - localitatea face parte din comuna Costiceni, regiunea Cernăuți



Elevii din Costiceni, jucându-se în curtea instituției de învățământ (perioada sovietică)
Sursa: Andrian Nicorici


Banda lui Gruia. Un grup de tineri din Pol-Vancicăuți-Costiceni, participând la sceneta populară „Mersul cu Irozii” (mijlocul anilor 50 ai sec. XX)

Mersul cu Irozii (Banda lui Gruia din Pol-Vancicăuți)

Obiceiuri și tradiții de iarnă la Costiceni (1983)

Obiceiurile de iarnă de altădată (Pol-Vancicăuți, Costiceni - perioada sovietică)


Tradițiile de iarnă la Costiceni. Cel din stânga este Baban Feodor al lui Nicolae


Tradițiile și obiceiurile strămoșești practicate în satul Pol-Vancicăuți, comuna Costiceni (1964)

1965

1968

Nicu Muntean, Zinaida Coșcodan și Vladimir Muntean (Sfântul Vasile - 1968)

Pentelii Șeremet al lui Vasile (1939 - 2012)


Ajunul Sfântului Vasile la Pol-Vancicăuți (Costiceni, regiunea Cernăuți). Sfârșitul anilor 50


Tradiții de iarnă la Costiceni (anul 1956)

Tradiții de iarnă la Costiceni (anul 1956)

Tradiții de iarnă la Costiceni (anul 1988)

Căiuții din Costiceni.
De la stânga la dreapta:
Căiuții: Petru Cebotari, Alexandru Zamfira, Vasile Lupoi, Victor Ivanov.
Ofițerii: Saşa Cârstea, Vasile Afanas, Saşa Vacaraș, Marin Postolachi, Ghenadie Arcan.
Pruncul: Vitalie Arcan.





Seminar regional a creației populare „A fost odată...”, desfășurat la Grădinița „Steluța” din Costiceni (1990).
Activitate didactică coordonată Ana V. Dogolici.
În fotografiile de mai jos îi regăsim pe poeta Zinaida Smochină
Rotaru, rapsodul Toadere Captari și profesorul Serghei F. Captari.


Poeta Zinaida Smochină-Rotaru (stânga)

Instrumentistul Toadere Captari și profesorul Serghei Captari


Costiceni. Anul 1948. În taraful din imagine sunt reprezentați: Ionică Captari (vioară), Toadere al lui Ion Captari (vioară), Vasilică Banari (acordeonul mic), Diomid Valcanescu (acordeonul mare).
La contrabas se află Toadere Pascari, tatăl-socru al profesorului Deomid Savca, care nu participa în orchestra „Izvoraș”, dar uneori, îi plăcea să cocheteze la acest instrument muzical.



Orchestra de muzică populară „Izvoraș” și Grupul vocal „Fetele din Costiceni”, pe platoul televiziunii cernăuțene (25 noiembrie 1969)


Grupul vocal „Fetele din Costiceni”


Interpreta vocală Iulia Captari-Bidașcu


Orchestra de muzică populară „Izvoraș” și Grupul vocal „Fetele din Costiceni”


Rapsodul Toadere Captari din Costiceni, acompaniind-o la vioară pe Sofia Rotaru - „privighetoarea de la Marșenița”


Orchestra de muzică populară din Costiceni (anul 1956)
De la stânga la dreapta: Toadere C. Captari (vioară), Toadere I. Captari (tropetă), Serghei T. Captari (mandolină), Grigore Anastas (acordeon), Andrei T. Rața (contrabas), Un instrumentist ucrainean pe nume Chibici (țambal), Hariton C. Captari (vioară), Vladimir Petru Zagorschi (chitară)


Colectivul pedagogic și elevii de la Școala de Muzică din Costiceni, regiunea Cernăuți (anii 90)


Orchestra de coarde din satul Costiceni (Cernăuți, Teatrului Muzical-Dramatic „Olga Kobîleanska”, anul 1960).
Toadere Constantin Captari (nai), Vladimir Caba (vioară), Vladimir Vălcănescu (acordeon), Vladimir Anton Sârbu (țambal), Andrei Toadere Rața (contrabas), Deomid Savca (banjo), Tudor Vasile Colac (fluier), Serghei Toadere Captari (domră)


Orchestra de coarde din satul Costiceni, Candidată la Decada republicană de literatură și artă la Moscova, anul 1960. Deomid Savca (domră), Toadere Captari (nai), Vladimir Valcanescu (acordeon), Andrei Colac (percuție la tobă), Vladimir Sârbu (țambal), Andrei Rața (contrabas), Serghei Captari (domră).


Orchestra „Ghiocel” compusă din elevi de la Școala de muzică din Costiceni (anii 80)


Fotografia surprinde patru soldați sovietici staționați undeva în România, în luna august a anului 1945. Doi dintre soldați sunt locuitori ai satului Costiceni - Dumitru al lui Alexei Baban și Grigore al lui Alexandru Rotari


Un grup de soldați români (perioada interbelică)
Cel din stânga, pe scaun: Toadere al lui Ionică Captari din Costiceni


Amintiri din armată (1939). Printre militari se numără Ionică Clipa din Pol-Vancicăuți, Costiceni, județul Hotin


Militarul Nicolae al lui Dumitru Rață (n.1892) din Costiceni (pe scaun), împreună cu un camarad de arme... În prizonierat la austrieci. Anii Primului Război Mondial. 


Soldați ai armatei țariste, inclusiv din Costiceni


Amintiri din armată (perioada românească)
Primul din stânga: Vasile al lui Dimitrie Gorea, locuitor al satului Costiceni


Participanți la cel de-al Doilea Război Mondial, printre care se numără și Vasile al lui Ștefan Șeremet, dar și alți locuitori ai satului Costiceni






Vasile Caba din Costiceni. Primul rând, al doilea din stânga (24 februarie 1945)


O fotografie cu soldați de toate neamurile, mobilizați în armata sovietică, printre care se numără și Vasile al lui Ștefan Șeremet din Pol-Vancicăuți, Costiceni (1945)


O fotografie veche cu Ștefan al lui Gheorghe Șeremet (primul rând, cel din dreapta), alături de camarazii săi de arme (Primul Război Mondial, anii 1914-1916)
Ștefan Șeremet (originar din Pol-Vancicăuți, Costiceni) a fost soldat în Regimentul 13 Infanterie „Belozersk” (Armata Țaristă) și murit în timpul „Ofensivei lui Brusilov”, fiind dat dispărut pe 18.08.1916, la hotarul dintre actualele regiuni Ternopil și Lviv.


Plantare de copaci... Școala medie din Costiceni, regiunea Cernăuți (perioada sovietică)


Elevii eminenți ai școlii din Costiceni, regiunea Cernăuți (anii 70 - perioada sovietică)


Elevii școlii din Costiceni, împreună cu profesorul Vladimir Gr. Botezat (anul de învățământ 1958-1959)



Elevii Școlii din Costiceni, regiunea Cernăuți (anii 60)


„Salut voios de pionier”. În curtea Școlii din Costiceni (perioada sovietică)


Trăiască patria sovietică!”. Patriotismul de altădată... Profesorul Vladimir G. Botezat, împreună cu elevii Școlii din Costiceni


Credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Costiceni, în vizită la Lavra Poceaev


Preotul Aurel Pițu și comunitatea bisericească ortodoxă din Costiceni (anii 90)


Locuitorii ai satului Pol-Vancicăuți, comuna Costiceni (sfârșitul anilor 50 - începutul anilor 60)
De la stânga la dreapta: Nicu Dogolici, Mialuț Șeremet, Serafim Calancea, Serafim Șeremet, Serafim Pascari, Pintilie Șeremet


La sfat... În foto: Vataman Maria a lui Leonte (născută Nicorici), Nicorici Andrei al lui Ștefan, Popiciuc Constantin, Nicorici Andrei al lui Armin, Vataman Ionică al lui Efim și Mihalaș Pâslaru.


Localnici din Costiceni, județul Hotin (perioada românească). Bărbatul din stânga a murit în timpul foametei din 1946-1947.


Alexandra Pascaru (soția lui Mihail al lui Ștefanache) cu fiul Andrei, pozând lângă celebra mașină de cusut Singer. Costiceni (anii 50, perioada sovietică)


Copiii de odinioară din Costiceni (județul Hotin - anii 30)



Manifestările patriotice de altădată... (perioada sovietică - Costiceni, regiunea Cernăuți)


Funeraliile lui Vasile Gavriil Calancea, locuitor din Pol-Vancicăuți (Costiceni, perioada sovietică).




Liuba Șeremet (anii 30)


 Bucuria unei familii reunite, după ani de despărțire, de sârma ghimpată de la Prut (Costiceni, regiunea Cernăuți, sfârșitul anilor 60). Printre musafiri se numără învățătorul Anton Colac din Bajura-Darabani, refugiat în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Locuitorii satului Pol-Vancicăuți, comuna Costiceni, îmbrăcați în haine de sărbătoare (anul 1934)
În foto: Isevea Rotari, Serafim Cocostârc, Costică Rotari


Locuitori ai satului Costiceni în perioada românească


Locuitori ai satului Costiceni în perioada românească


Locuitori ai satului Costiceni în perioada românească


Această imagine îi înfățișează pe locuitorii satului Costiceni Prohor și Ion Captari. 
Fotografiile sunt datate din anul 1930.



verso


O cumătrie bătrânească din Costiceni (perioada sovietică)


Printre oaspeți: renumitul instrument și meșter popular Toadere Captari (1923-1995)


Elevii clasei a IV-a de la școala din Dranița/Șendreni, alături de învățătoarea lor Sofia Petrovna Cucuruzeaz (perioada sovietică - anii 1961-1962).




Corul elevilor din cadrul Școlii medii din Dranița/Șendreni (1973)
(dirijor Deomid Savca, acompaniator Vasile Serafim Bejan)


Elevii clasei a 5-a B de la Școala medie din Dranița/Șendreni, alături de profesorul Deomid I. Savca (februarie 1969)


Elevii moldoveni din Tărăsăuți împreună cu dirigintele lor.


Vlad Burlacu cu mama Solomia, satul Tărăsăuți, regiunea Cernăuți, anul 1954.
Sursa: Ștefan Burlacu


Grigore Roman cu soția Alexandra Surugiu (Vancicăuți, județul Hotin (1934)


O slujbă de înmormântare la Biserica Sfântul Dimitrie din Vancicăuți (anii 50-60). De menționat că în perioada anilor 1945-1979 lăcașul de cult a fost păstorit de preotul Ioan Chiriac (1893-1986). În fotografie apare și părintele Leon din Tărăsăuți


Fotografie de familie. Satul Vancicăuți, perioada românească
În centru: Ion Surugiu. De la stâna la dreapta: fiicele lui Alexandra, Mărioara, feciorul Vladimir (refugiat în România) și soția Lisaveta


Grigore Roman din Vancicăuți, județul Hotin, în timpul îndeplinirii serviciului militar (anii 30)
Bărbatul a servit în armată pentru „Divizia de Dunăre”, cu sediul la Galați


Grigore Roman alături de camarazi


Grigore Roman alături de camarazi


Grigore Roman alături de camarazi


 Comunitatea „Oastea Domnului” din Stălinești, nordul Basarabiei (perioada sovietică)


Natalia Lozneanu-Sagin (dreapta), împreună cu prietenii săi
(comuna Mămăliga, județul Hotin - anii 30)


Un grup de localnici din satele Mălinești, Berestea și Doljoc, participând la un seminar agricol (perioada sovietică)



Petrecere la armată. Berestea, sfârșitul anilor 50


Vasile Steț din localitatea Berestea, județul Hotin, pozând în fața Primăriei din Cernăuți (Perioada românească)


Un grup de tineri în armată (1921). În partea de jos a fotografiei îl regăsim pe Gavriil Borșevici (n.1899-d.1945) din comuna Dinăuți, județul Hotin. Gavriil Borșevici a fost tatăl diplomatului și academicianului Ion Borșevici (n.1929-d.2011) - personalitățile de vază și unul dintre liderii mișcării de renaștere națională din Basarabia, care a pledat pentru limba română și revenirea la alfabetul latin.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii