Rapsodul Toadere Captari, omagiat la 100 de ani printr-un spectacol folcloric la Liceul din Costiceni

Marți, 18 aprilie 2023, Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni a fost gazda unui eveniment special dedicat omagierii rapsodului Toadere Captari (1923-1995), fondator și conducător artistic al Orchestrei de muzică populară „Izvoraș”.

La împlinirea vârstei de 100 de ani, omul care a dus mai departe tradiția muzicii populare românești a fost omagiat printr-un spectacol folcloric de excepție organizat și susținut de către grupul etnofolcloric „Ghiocelul” (conducător artistic Vladimir Rața), la sugestia Societății culturale „Valea Prutului”.

În cadrul evenimentului cultural, participanții au avut ocazia să viziteze muzeul instituției, unde au putut să descopere mai multe despre viața și activitatea lui Toadere Captari. Costumele populare, vioara, ocarina, naiul și alte instrumente muzicale confecționate de către acest mare artist costicenean au fost prezentate publicului, aducându-i mai aproape de lumea fascinantă a folclorului românesc. Expoziția a fost un prilej excelent pentru a descoperi și mai multe despre viața și activitatea maestrului, precum și despre contribuția sa în promovarea și păstrarea culturii naționale.

În continuare, a urmat spectacolul muzical prezentat de colectivul Ghiocelului. Atmosfera a fost una deosebită. Spectatorii au fost captivați de interpretările virtuozilor tineri care au interpretat cu pasiune și talent cele mai frumoase și mai cunoscute cântece populare românești, inclusiv melodii din repertoriul lui rapsodului.


De remarcat că pe scenă au urcat următorii artiști: Apopii Marin (nai, saxofon), Bercea Vlad (saxofon), Eremia Arsenie (trompetă), Eremia Mariela (solist vocal), Postolatii Marin (trompetă), Cușnir Alexandru (clarinet), Vataman Serghei (clarinet), Barbuța Dragoș-Iustin (fluier), Muntean Mirabela (vioară), Druc Alexandru (trompetă, conducător artistic la Casa de Cultură din Costiceni), Igor Rața (solist vocal), Lunga Maxim (tobă), Bețâu Dimitrie (acordeon), Uncu Anastasia (solistă vocală).

La finalul spectacolului artiștii au primit câte o diplomă de onoare din partea Societății „Valea Prutului”. Această distincție a fost acordată ca semn de recunoaștere pentru eforturile și contribuțiile lor la promovarea culturii populare.

Toadere Captari a fost un adevărat meșter al muzicii populare, care a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și promovarea acestui gen muzical în întregul ținut. El a fost un om care și-a dedicat întreaga viață acestei arte, lăsând în urmă o moștenire inestimabilă pentru generațiile viitoare. A fost fondatorul și conducătorul artistic al Orchestrei de muzică populară „Izvoraș” (din 1948), iar munca sa a fost recunoscută prin acordarea titlurilor de „Meșter Popular al Republicii Moldova” (în 1970) și „Lucrător Emerit al Culturii din Ucraina” (în 1980).

Astăzi, ne amintim cu respect și admirație de marele artist, care a făcut posibilă păstrarea și transmiterea tradițiilor muzicale. În timp ce sărbătorim centenarul nașterii sale, este important să ne amintim și să prețuim moștenirea culturală pe care a lăsat-o în urmă. Este o onoare să ne amintim de viața și creațiile lui Toadere Captari, care rămân o sursă de inspirație pentru tinerii artiști și pentru toți cei care își doresc să păstreze și să promoveze aceste nestimate ale neamului.

Spectacolul omagial reprezintă o dovadă clară că artiștii noștri sunt prețuiți și iubiți și că munca lor este recunoscută și apreciată pe deplin. Felicitări Grupului folcloric „Ghiocelul” și Liceului „Ion Vatamanu” din Costiceni pentru această minunată inițiativă de a păstra vie memoria unui om mare și talentat artist.

Sergiu BARBUȚA
președintele Societății culturale „Valea Prutului”


































Trimiteți un comentariu

0 Comentarii