„Irodul” - Tradiții și obiceiuri de Anul Nou în Bucovina

„Irodul” - Tradiții și obiceiuri de Anul Nou în Bucovina
       „Irodul” este o piesa populară cu conținut religios, care diferă de la sat la sat și prin conținut, și prin felul cum se îmbracă personajele. După tradiție, cu „Irodul” se umbla în ziua de Crăciun, însă nu de la casă, la casă, precum umblă colindătorii, ci pe la gospodarii care i-au poftit pe cetași sau pe la acei oameni ce au fete mari și bine văzute în sat.
Până în ajunul Crăciunului, timp de o lună sau chiar de două, au loc repetițiile. „Regizor” este un bărbat însurat, care a jucat cândva în această piesă. De obicei, acest „regizor” este foarte sever, nu permite ca nimeni să întârzie la repetiții, instaurează disciplina, înlocuiește pe acei ce nu pot învăța textul sau nu pot intra în rolurile ce le-au fost încredințate.
Cu apariția a felurite de mărgele și materie, s-a schimbat și hainele a personajelor „Irodului”. Dorind sa arate cât mai frumos, sau și cusut haine mai ochioase și sau pregătit „capuri” (coroanele de pe cap), mai frumoase. Ca și „Calul”, Irodul iese pe 7 Ianuarie în centru satului și apoi în pleatul cătunului lor de unde încep să umble cu colinda.
Personajele:
1. Împăratul Irod (îmbrăcămintea este pompoasă, poarta pe cap o coroana strălucită sau potcap. Are sabie și mai este împodobit cu șiraguri de mărgele).
2. Arapul (este îmbrăcat în uniformă militară, alba, poartă sabie, iar pe fața este dat cu funingine).
3. Ofițerul (se îmbracă precum se îmbrăcau ofițerii pe timpul Austriei, pe cap își pune cască austriacă, are sabie).
4. Craiul Mare-Melhior (tustrei sunt îmbrăcați în halate colorate (galben, albastru, rosu).
5. Craiul Mijlociu-Baltazar și sunt încinși cu brâie de atlas, au săbii și poartă coroane.
6. Craiul Mic-Gaspar sau potcapuri ca împăratul, dar mai simple.
7. Pruncul (un băiat, îmbrăcat ca și craii, însă mai simplu).
8. Îngerul (un tânăr de 15-16 ani, în vessecte albastre, cu aripi albe).
Venind la o casă de gospodar, ceata se oprește. Arapul sau Ofițerul bate la ușă și întreabă: „Primiți Irodul”? Gazda răspunde afirmativ și abia atunci toate personajele intra în casă. Gazda îi oferă Împăratului un scaun, aceasta se așează și piesa începe.
Marele Boian

Comentarii