Nucile
şi beneficiile lor
Nucile au fost încă din timpuri
străvechi asociate cu intelectualii, deoarece forma lor seamănă cu cea a
creierului.
Acum ştim însă că, pe lângă aceasta, ele
sunt pline de factori care ajută la păstrarea unei sănătăţi optime. Nucile
constituie o bogată sursă de energie, conţinând mulţi nutrienţi, antioxidanţi
şi vitamine esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului.
Nucile sunt fructele unor specii de
arbori aparţinând familiei Juglandaceae din specia Juglan. Copacul este foios,
atinge mărimi medii şi se crede că
este originar din munţii ce înconjoară Asia
Centrală sau sudul Europei.
Există peste 30 de varietăţi de nuci,
însă cele mai populare trei, cultivate pentru consum, sunt Nucul englezesc sau
persan - Juglans regia; Nucul negru - Juglans nigra şi Nucul alb sau butternut
- Juglans cinerea. Aceştia sunt întâlniţi în special în ţări ca Statele Unite,
România, Franţa, Turcia sau China. După plantare, copacul are nevoie de
aproximativ patru ani până la primele roade.
Fructele sunt gata să fie recoltate în
luna august, atunci când coaja groasă începe să crape şi să scoată la lumină
nucile învelite în stratul subţire. Fiecare nucă are o formă sferică, fiind de
mărimea unei lămâi medii, cu greutatea de 10-15 g incluzând miezul.
Ca structură, miezul conţine doi lobi de
mărimi inegale, de culoare albicioasă, înveliţi într-o coajă subţire. Lobii
sunt parţial ataşaţi unul de celălalt. Uleiul extras din nuci - pe lângă gătit
- este folosit şi în scopuri medicinale sau în aromaterapie.
Nucile constituie o bogată sursă de
energie, conţinând mulţi nutrienţi, minerale, antioxidanţi şi vitamine
esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului.
Sunt extrem de bogate în acizi graşi
monosaturaţi (aprox. 72%), precum este acidul oleic şi o excelentă sursă de
acizi graşi esenţiali de omega 3 ca acidul linoreic, acidul alfa linoreic(ALA)
şi acidele arachidonice. Introducerea regulată în meniu a nucilor ajută la
reducerea colesterolului negativ şi la creşterea nivelului de colesterol
pozitiv, benefic pentru organism. Studiile au scos în evidenţă că dieta
mediteraneană, bogată în acizi graşi de omega 3 ajută la prevenirea bolilor
arterelor coronariene şi a infarctului prin favorizarea profilului unui sânge
sănătos.
Doar 25 de grame de nuci conţin peste
90% din DZR de acizi graşi omega 3. Studiile au indicat că aceştia, în virtutea
acţiunii antiinflamatoare, ajută la scăderea riscului de apariţie a
hipertensiunii, a bolilor coronariene ale arterelor şi a cancerului la sân,
colon şi prostată, precum şi a infarctului.
Nucile sunt bogate în substanţe
fitochimice, care îşi aduc aportul la activitatea antioxidantă, incluzând
melatonina, acidul elagic, vitamina E, carotenoidele şi compuşii polifenolici.
Aceste substanţe ajută organismul să lupte împotriva cancerului, inflamaţiilor,
bolilor neurologice şi îmbătrânirii.
Sunt o sursă foarte bună de vitamina E,
bogate în special în gamma-tocopherol, conţinând nu mai puţin de 21g/100 grame
din această substanţă. Vitamina E este un puternic antioxidant solubil gras,
necesar pentru menţinerea membranei mucoase la nivel celular şi a pielii,
protejând-o de acţiunea radicalilor liberi.
Conţin mai multe complexe de vitamina B
cum sunt riboflavina, niacinul, thiaminul, acidul pantothenic, vitamina B6 şi
acid foliar.
Constituie o bogată sursă de minerale,
ca mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc şi seleniu. Cuprul este
un cofactor vital pentru multe enzime incluzând cytochrome c-oxidase şi
superoxide dismutase (alte minerale ce funcţionează ca un cofactor sunt
manganul şi zincul).
Acesta din urmă este un cofactor în
multe enzime care reglează creşterea şi dezvoltarea, producţia de spermă,
digestia şi sinteza acidului nucleic. Seleniul este un micronutrient care
funcţionează pe post de cofactor pentru enzime antioxidante cum sunt
glutathione peroxidases.
Uleiul de nuci are o aromă specifică,
având puternice proprietăţi astringente, protejând pielea de a deveni uscată.
Este utilizat în gătit ca ulei de bază şi transport („carrier or base
oil"), în medicina tradiţională, masajul terapeutic, aromaterapie, industria
farmaceutică şi cosmetică.
Consumarea unui pumn de nuci în fiecare
zi vă va furniza necesarul de minerale, vitamine şi proteine.
Mira Tănase
0 Comentarii