Zinaida Smochină-Rotaru marchează un frumos jubileu – 30 de ani de activitate pe tărâmul poeziei

Zinaida Smochină-Rotaru marchează un frumos jubileu – 30 de ani de activitate pe tărâmul poeziei

Zinaida Smochină-Rotaru, mult îndrăgita poetă din satul Costiceni, marchează la finele lunii noiembrie un frumos jubileu – 30 de ani de activitate pe tărâmul poeziei.

După cum ne-a mărturisit însăși doamna Zinaida, ea început să scrie versuri la o vârstă tomnatică, iar gândurile îi porneau din adâncul inimii. Cel care a influențat-o și a încurajat-o să publice versurile sale în ziar, a fost renumitul poet, savant și publicist basarabean Ion Vatamanu, iar publicarea propriu-zisă a acestora se datorează domnului Dumitru Covalciuc.

„Poezia ocupă un loc aparte în inima mea. Prima poezie pe care am scris-o se numește „Te întreb inimă ce ai?”, iar prima carte tipărită, care se intitulează „Voie bună la cei mici”, a apărut grație domnului Dumitru Covalciuc, în anul 1997”, mărturisește doamna Zinaida, adăugând că anume, poezia i-a fost acea Lumină Salvatoare și călăuză în viață care mereu i-a alinat inima și sufletul.

Dumneaei spune că pe parcursul celor 30 de ani a scris peste o mie de versuri în limba română adresate micuților cititori din regiune, precum și povestiri cu tâlc, despre iubire, viață și omenie. 

„O mare parte din poeziile mele sunt adesea inspirate din natură. Spre exemplu, poeziile dedicate anotimpurilor sunt concepute din valea pitorească a râului Prut. Aici, în sânul naturii, au apărut o mulțime de versuri dedicate mediului înconjurător. Poeziie despre copii, animale sau insecte sunt inspirate din viață, din întâmplările auzitele personal. Cred că orice om în viaţa sa a încercat cel puțin odată să scrie un vers”, spune doamna Zinaida.

Până în prezent, scriitoarea populară din Costiceni a scos de sub tipar, pe cont propriu, șase volume de poezii adresate copiilor, ultima dintre care a apărut în anul 2016, intitulată „Albinuțele surori, joacă hora printre flori”.

Cel care mereu a încurajat-o pe doamna Zinaida este soțului ei, domnul Nicolae Rotaru.

Sergiu BARBUȚA
Libertatea Cuvântului 
23 noiemrbei 2017  - Nr.46.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii