Școala medie din Băhrinești - 135 de ani în slujba educației

Școala medie din Băhrinești - 135 de ani în slujba educației (20 septembrie 2019)

La 20 septembrie 1884 în localitatea Bahrinești din raionul Hliboca a fost deschisă o școală românească. La marcarea împlinii a 135 de ani de la fondarea școlii au participat elevii, colectivul pedagogic, parohul bisericii din localitate, invitați din România și Republica Moldova, dar și foști absolvenți și profesori ai acestei instituții de învățământ.

La 20 septembrie 2019 directorul școlii Mihail Acatrini a întâlnit oaspeți dragi: Consulul general al României la Cernăuţi Irina-Loredana Stănculescu, diplomatul Teofil Rendiuc, Eugen Pătraş, vice-președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Elena Pelihaci, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Cernăuţi, Vasile Răuţ, preşedintele Societăţii „Golgota” a românilor din Ucraina, rapsodul Marcel Grijincu din Horodnicul de Sus, jud. Suceava, jurnalistul Sergiu Barbuţa, profesorul de istorie Eduard Ogranovici, reprezentantul Asociației sportiv-culturale „Ştefan cel Mare și Sfânt”, jurnaliștii Maria Toaca și Vasile Carlaşciuc, invitați din România, Republica Moldova, absolvenți ai acestei școlii.


Din partea autorităţilor raionului Hliboca au participat preşedintele Consiliului Raional Petro Panciuk, adjuncta şefului învăţământului Inna Ţurcan, reprezentantul puterii executive Vitali Kolomyeţ. Soţii Mihai şi Svetlana Acatrini, ajutaţi de fiul lor Vladimir, au grijă, în afară de procesul instructiv-educativ din școală, și de popularizarea moștenirii spirituale a celebrei familii românești Mandicevschi, care-și are originile la Bahrinești.

Mihail Acatrini - un istoric pasionat a ghidat excursii la sălile de muzeu, bogate în materiale despre istoria satului, dar și despre familia Mandicevschi. De menționat că satul Bahrinești pentru prima oară a fost atestat documentar în 1458 într-un document al Marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Directorul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bacău, prof. Călin Boambă și directorul şcolii gimnaziale din Negrileşti, judeţul Galaţi, prof. Daniel Mihociu, au încheiat două parteneriate, în baza proiectelor educaţionale pentru afirmarea limbii române. Directorul Liceului tehnologic „Ştefan cel Mare” din Cajvana, jud. Suceava, prof. Nicolae Robu si-a exprimat dorința de a semna un acord analogic.

Elevii școlii, îmbrăcați în costume naționale românești, îndrumaţi de Elena Adruhovici, director-adjunct și de profesorul de muzică, instrumentist Veceslav Codiţă, au bucurat oaspeţii cu un minunat concert. Mai întâi au interpretat capodopera „Cântă cucu-n Bucovina”, scris la Bahrinești de compozitorul Constantin Mandicevschi, apoi multe alte creații muzicale și în premieră, imnul școlii.

În timpul solemnității, directorul Mihail Acatrini a abordat în fața reprezentanților autorităților raionale subiectul necesității acordării școlii numelui renumitului Constantin Mandicevschi.

Oaspeții au mai vizitat și lăcașul sfânt din localitate, unde preotul Constantin Ciobotaru, parohul Bisericii Sfânta Treime, a anunțat despre intenția nobilă de a înființa o școală duminicală, cu predare în limba română.

Constantin Mandicevschi, născut la Băhrineşti (în luna mai a.c. s-au împlinit 160 ani de la naştere), s-a manifestat ca promotor al învăţământului românesc în Bucovina din perioada austriacă. În anul 1898 a introdus la Şcoala reală superioară ortodoxă limba română ca obiect obligatoriu, autorul versurilor celui mai iubit şi popular imn al românilor din ținut – „Cântă cucu-n Bucovina”, scris în anul 1904 cu prilejul festivităţilor de comemorare a 400 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare la sugestia ministrului învăţământului din România Spiru Haret, şi preluat ca un cântec popular.

Valea Prutului
















































































  











































































Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii