A văzut lumina tiparului cartea „Istoria comunității rurale Costiceni”

Comuna Costiceni din regiunea Cernăuți, o frumoasă localitate de pe Valea Prutului este cunoscută în întreaga țară și în lume prin personalitățile sale remarcabile care s-au născut și au crescut în această pitorească vatră românească, dar și prin istoria acestui sat atins de valul deportărilor și înstrăinării de neam.

O monografie bilingvă despre trecutul și prezentul acestui sat, despre oamenii săi minunați, locurile pline de istorie și amintirile din vreme de restriște a văzut recent lumina tiparului la Editura „Tehnodruk” din Cernăuți. Lucrarea „Istoria comunității rurale (comuna) Costiceni. Din moși-strămoși și până în prezent” poartă semnătura istoricului Andrei V. Nicorici, profesor la Universitatea Națională Tehnică „Institutul Politehnic din Harkov” din Cernăuți, originar din Costiceni și a văzut lumina tiparului grație susținerii financiare din partea consătenilor Vladimir și Vasile Dogolici, Vadim Captari, Nina Nicorici și Galina Codița.

Printre coautorii acestei importante monografii (466 pagini) se numără Valentina Pâslari (absolventă al Facultății de Filologie a Universității de Stat din Chișinău, originară din Costiceni) și Sergiu Barbuță (jurnalist, președintele Societății culturale „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți).

Monografia comunei Costiceni, atestate documentar la 17 februarie 1581, cuprinde 13 capitole, text scris, documente istorice, dar și fotografii, toate încercând să aducă cât mai multe informații referitoare la istoria așezărilor componente ale comunei - Costiceni, Dumeni și Pol-Vancicăuți, eroii acesteia, aspecte referitoare la demografia și economia sa, viața de zi cu zi a localnicilor, personalitățile acesteia și neamurile costicenene reprezentative.

Cartea a apărut atât în limba ucraineană, cât și în limba română.

Felicitam autorii pentru truda lor, în întocmirea și editarea acestei monografii a comunei Costiceni.

Alexandru Cociurca,
student la Colegiul Pedagogic din Cernăuți

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Citind lucrarea "Istoria comunității rurale (comuna) din Costiceni" a colectivului de autori, în frunte cu d-l Andrei Nicorici înțelegi, că istoria e totalitatea necazurilor și bucuriilor trăite de localnici. Și localnicii, trăind la granița celor trei imperii, au știut să ducă o viață demnă și frumoasă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumiri colectivului de autori și în special d-lui Andrei Nicorici, care la 30 septembrie împlinește o frumoasă vârstă de 74 de ani

    RăspundețiȘtergere