Ah, femeile astea! De Porfir Sanduleac
Olga ÅŸi cu Valentin s-au căsătorit dintr-o mare dragoste undeva, prin anul 1987, când era încă uniunea sovietică. Erau ambii tineri, frumoÅŸi ÅŸi harnici, de invidiat pentru alÅ£ii, căci o pereche mai frumoasă mai că nu se găsea. Olga prefera să se îmbrace la modă, ceea ce o făcea ÅŸi mai atrăgă­toare. Dacă cineva din bărbaÅ£i se apropia cumva de dânsa, îi prindeau fiorii de nu mai puteau dormi mai multe nopÅ£i la rând, deoarece cum închideau ochii se ÅŸi pomeneau în braÅ£ele acelei zâne frumoase.
Dacă se întâmpla ca cei doi să meargă la o nuntă, dar se întâmpla aceasta pe atunci cam des, Olga era nevoită să danseze mai cu toţi bărbaţii, joc după joc.
Părinţii au pus la cec peste 20 de mii de ruble (cum era pe atunci) şi ne sfătuiau şi pe noi, pe mine şi pe Valentin:
-Măi copii, vedeÅ£i câţi tineri pleacă prin Å£ară la câştig, la rărit sfeclă ÅŸi aduc de acolo vreo cinci-ÅŸase sute kilo­grame de zahăr ÅŸi câte o mie-două de ruble. Hai de plecaÅ£i ÅŸi voi să câştigaÅ£i ceva bani. ÃŽi veÅ£i pune la cec ÅŸi să vedeÅ£i cât de bine vă vor prinde la bătrâneÅ£e.
Am ascultat de sfatul tatei, căci aşa se cuvine, ca odraslele să asculte de cei care le-au dat viaţă. Am pornit şi noi la câştig: primăvara - la rărit sfeclă prin Ucraina, iar toamna - la strâns mere prin Moldova. Am agonisit noi frumuşică sumă atunci. Între timp, Ucraina a devenit independentă. S-au schimbat şi rublele în grivne. N-am mai pus banii la cec. Destul că tata i-a pus şi s-au dus pe apa sâmbetei ori i-a păpat lupul, de se scărpina bietul părinte în cap de ciudă. Dar, ce era să facă? Vă spuneam de Olga că era atrăgătoare. Pe lângă dânsa eram şi eu băgat în seamă, căci oriunde n-am fi plecat la câştig, ea se tocmea foarte iscusit cu preşedinţii de colhoz şi cu agronomii.
ÃŽntorÅŸi acasă, am schimbat noi rublele pe cupoane ÅŸi nu i-am mai pus la Banca de economii. Olga, descur­căreaţă cum era, ne dă un sfat cum am putea economisi banii. ÃŽntr-o bună zi îi spune lui Valentin:
-Åžtii, măi Valentine, ce m-am gân­dit eu?
-Nu ştiu, Olguţă. Dar dacă-mi vei spune, voi şti, îi răspunde acela.
-M-am gândit că ar fi bine să meÅŸtereÅŸti o lădiţă, să-i laÅŸi o crăpă­tură deasupra ÅŸi să punem în ea banii. Acolo se vor păstra bine pentru zile negre sau pentru bătrâneÅ£ile noastre. Ei, dar noi încă suntem tineri, vom mai câştiga până când vom umplea lădiÅ£a cu bancnote. Câte puÅ£in, câte puÅ£in... se vor adăuga.
-Dar cum se vor adăuga, Olguţă? - întreabă curios Valentin.
-Ei, cum? Tu te pricepi la zidit. Ceea ce câştigi tu, nouă ne e suficient pentru a ne duce traiul, ba încă ne rămâne. Mai propun ca după fiecare sărut să aruncăm în ladă prin crăpă­tură câte o bancnotă de cinci grivne. Cum se umple lădiÅ£a, o ÅŸi deschidem ÅŸi numărăm ce-am agonisit.
-Că bine mai pui tu la cale tre­burile, Olguţă, spuse Valentin într-un sfârÅŸit, sărutându-ÅŸi soÅ£ia.
Zis ÅŸi făcut. După fiecare sărut, prin crăpătură trecea câte o bancnotă, când de cinci, când de zece grivne. Se mai punea ceva ÅŸi din cele agonisite de Valentin, căci, vă spuneam, avea mâini de aur ÅŸi se pricepea în con­strucÅ£ii. ÃŽn ajunul alegerilor prezi­denÅ£iale, care au trecut, lada s-a umplut cu bancnote ÅŸi cei doi soÅ£i au decis bucuroÅŸi s-o deschidă ÅŸi să numere ce-au agonisit atâta amar de vreme. Se pun ei pe numărat ÅŸi, de la o vreme, le trece bucuria în necaz. ÃŽn ladă s-au găsit bancnote de tot felul, chiar ÅŸi dolari. Valentin, supărat foc, se răsteÅŸte la Olga:
-Dar cum ne-am înţeles, fire-ai naibii de muiere - să punem numai bancnote de cinci grivne. De unde s-au luat acolo bancnote de 10, 50, 100, ba chiar şi dolari.
La care soţia îi răspunde cu un uşurel dispreţ:
-De ce crezi tu, Valentine, că toţi bărbaţii sunt zgârie-brânză ca şi tine. Sunt pe lumea asta şi mai milostivi, care, după fiecare sărut, aruncau ceva mai mult.
Acestuia i se întunecă lumea înain­tea ochilor ÅŸi o luă direct spre oficiul de înregistrare a actelor stării civile pentru a întocmi divorÅ£ul cu cea pe care a iubito o viaţă întreagă ÅŸi pe care a păzit-o la fiecare pas ca pe un lucru de preÅ£. 
Porfir Sanduleac
Mălineşti, Noua Suliţă
Liberatatea Cuvântului
№.24 – 2 iulie 2010