Festivalul Obiceiurilor și Datinilor de Iarnă din Coțușca (Județul Botoșani)



Duminică, 27 decembrie 2015, în localitatea Coțușca (județul Botoșani, România), a avut loc Festivalul Internațional al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă, al cărui organizator a fost Asociația Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța din orașul Darabani în colaborare cu primăria comunei Coțușca. 
Minunatul concurs de o anvergură fără precedent și de o talie internațională, a reunit zeci de formațiuni  folclorice,  interpreți solo  și  grupuri  artistice  din  România,  Ucraina  și  Republica
Moldova.
Printre oaspeții și participanții de onoare ai acestui alai au evoluat câteva formațiuni cultural-artistice din regiunea nostră: Formația сăiuților din satul Dranița-Șendreni - coordonator, șeful căminului cultural Vitalie Damean; Grupul de colindători „Armonia” de la Căminul Cultural Mahala – însoțiți de către primărița satului Elena Nandriș; Corul Societății pentru cultura românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți „Dragoș Vodă” - dirijor Dumitru Caulea.
Festivalul a început cu intonarea imnului Uniunii Europene și a statelor participante. Pe parcursul festivalului caprele, căiuții, cetele de colindătorii, horele tradiționale și plugușorul strămoșesc au sădit în  inimile celor prezenți în fața clădirii administrative din Coțușca, semințele magnifice ale florilor dalbe. Toate aceste țărmuite comori din lada trecutului, ne-au demonstrat încă o dată, că diversitatea culturală a neamului nostru și frumusețea obiceiurilor străvechi, ne unesc frumosul spirit omenesc, dăinuindu-l mai departe urmașilor în marea familie a civilizațiilor arhaice europene.
Video


  
Foto























Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Mihai Seremet (facebook) Caii noștri tradiționali devin dinAn în An Nou tot mai deșirați, iar călăreâii tot mai mici și mai scunzi. Am auzit o părere pe la Chișinău cum că s-ar putea să se resimtă efectele Cernobâlului și-n tradițiile noastre populare. Păcat! Să încercăm a reveni la proporții sănătoase ca cele de la Vancicăuți ale grupuli dlui Rața bunăoarâ. Vancicauțenii au inventat o construcție ingenioasă cu îmbrăcarea cailor ca pe cojoc și fixarea aestora pe nițte rigle cu chinți. Să nu se supere, rog, cei vizați în mica, dar duruta mea replică la festivitățile publicate pe Cyte.

    RăspundețiȘtergere