Sărbătoarea „Ziua Vânătorilor din Costiceni”

Sărbătoarea „Ziua Vânătorilor din Costiceni”

În întreaga Europă anual la 20 septembrie, vânătorii îl serbează pe Sfântul Eustațiu, care este considerat patronul, protectorul, vânatului și a vânătorilor.

Vânătorii din Costiceni, au hotărât să organizeze această sărbătoare după ce au citit despre ea în cărțile consăteanului Tudor Colac. Tradițional sărbătoarea debutează cu alienarea la careu, intonarea imnului vânătorilor și aduc onorul drapelului special arborat cu acest prilej. O altă tradiției cere ca să fie omagiați veteranii din această breaslă: Vasile Zamfiră, Petru Lupoi, Andrei Cuciuc, dar și să comemoreze înaintașii plecați în alte galaxii: Alexandru Caba, Vladimir Rață, Serghei Baban și alții.

rbătoarea Vânătorilor din Costicenei a adus în prim plan câteva obiceiuri cu caracter ritual pronunțat. Tinerii vânători au depus jurământul, fiindu-le înmânate carnetele de vânători. Apoi vânătorul Petru Lupoi a fost botezat. Să nu credeți că e vorba de botezul asemănător cu ritual creștinesc de la Biserică, botezul vânătoresc se face de mai multe ori pentru aceiași persoană, după ce respectivul dobândește trofee specifice în ierarhia valorică a patrupedelor.


Vânătorul se așează culcat cu fața în jos pe iarbă, iar ortacii îi dau fiecare câte o povață, ca acesta să nu o uite, îi aplică câte o lovitură cu o nuia mlădioasă la locul moale. Seria de lovituri aplicate se încheie de către nănaș, care are dreptul la trei povețe și respectiv trei lovituri. La sfârșit colegii trag trei salve cu cartușe oarbe: pentru zeița Diana, pentru Asociația de vânători din raionul Noua Suliță și pentru cel nou botezat.
În cadrul acestei sărbători au fost invitați oaspeți, vânători din satele Marșineț, Tărăsăuți, Vancicăuți (raionul Noua Suliță), din comuna Darabani, județul Botoșani, România, din Asociația raională Briceni și din Consiliul Republican al Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova.
Participanții la sărbătoare s-au întrecut la o vânătoare demonstrativă de rațe sălbatice (au recoltat șapte rațe), feciorii acestora au pescuit la iazul din preajmă (învingători: Marc Cârstea și Andrei Druc), au participat la concursuri pentru gurmanzi, pentru cea mai reușit bucătărie vânătorească, servind oaspeții cu ciorbă de pește, mistreți la proțap, ciulama din porumbei și rață la grătar.


Un interes aparte au trezit expozițiile de trofee din vânat, arme vechi de vânătoare și scule de pescuit, panourile cu imagini foto din viața vânătorilor costiceneni. Este semnificativ că vânătorii au demonstrat că ei sun în primul rând ocrotitori ai faunei sălbatice: colegii de la Chișinău au adus în dar 40 de pui de fazan, care au fost eliberați în terenul de vânătoare tot atunci în prezența publicului.

Sărbătoarea vânătorească n-ar avea farmec fără pătăranii, snoave, anecdote și cântece, interpretate de consătenii noștri și de oaspeți. Un recital muzical atractiv, dedicat vânătorilor au susținut tânărul vânător Igor Rață, solistul Filarmonicii Regionale de Stat din Cernăuți și Dumitru Bordeian, profesor de muzică de la Școala din Vancicăuți. Iar consăteanul nostru Eugen Pâslaru, ex-deputat în parlamentul Republicii Moldova, membrul de onoare al Asociațiilor de profil din Republica Moldova și România, recent menționat la Ziua Națională a Vinului din Chișinău cu medalia „Vinul Moldovei. Legendă vie” a oferit un premiul special vânătorului veteran Andrei Cuciuc, care i-a fost și dascăl în ale vânătorii cu ani în urmă. În același timp, Vladimir Lupoi a oferit un premiu din parte Primăriei colectivului de vânători din Costiceni, al cărui staroste este Andrei Cârstea. Iar consăteanul nostru, folcloristul și istoriograful basarabean Tudor Colac, a oferit tuturor vânătorilor câte patru titluri de carte cu tematică cinegetică pe care le-a și semnat.


Hora vânătorilor la care s-au încins de fapt poți participanții a încununat această manifestație sufletistă, unică în felul ei la noi în regiunea Cernăuți.
Sergiu Barbuța

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii