Colonelul Alexei Andrieș: „Balta Ghirăului și Interpolul”


Colonelul Alexei Andrieș: „Balta Ghirăului și Interpolul”

         ...Până în prezent îmi stăruise în amintire jocurile copilăriei de pe Balta Ghirăului, anual secată de seceta din iulie-august, când nămolul lipicios era o materie primă numai bună pentru a face pocnitori, în imaginația noastră – cele mai potrivite arme pentru capturarea teroriștilor și altor criminali. „Bombele” făcute de Lisâi, că așa îi ziceam pe atunci, erau declarate cele mai performante, fiindcă „explodau” cel mai zgomotos...
         ...Să fie aproape un sfert de veac de la înființarea Interpolului în Bucovina, avându-l ca reprezentant pe colonelul Alexei Andrieș, vecinul meu de la Dumenii Costicenilor. Un bărbat zvelt, musculos, cu o ținută sportivă de invidiat și cu o minte ce a întipărit un film al vieții marcată de zbucium, evenimente și întâmplări neordinare, cu aventuri și peripeții demne de Hollivudul din Los Angeles.
         De data aceasta l-am surprins în timp ce antrena câinele, un patruped lup german, care îi acompaniază aflarea sa în „cuibușorul de nebunii” al casei părintești.
-       Stimate dom’le colonel, cum te simți în această postură, ca mai mare al Interpolului bucovinean printre ceilalți reprezentanți din cele 190 de state?
-       Ați demarat reușit dialogul nostru... Statul ucrainean este cel care construiește, prin transformare în timp și spațiu, cu menirea asigurării securității naționale și internaționale, cu structuri flexibile, suple, mobile capabile să se integreze în sistemul global de securitate a Uniunii Europene. La originea cooperării dintre forțele de poliție în Europa, încă de prin anii 20 ai secolului trecut, miza era aceea a pregătirii unei riposte instituționale comune în fața amenințării teroriste și a dezvoltării criminalității transfrontaliere.
Criminalitatea organizată ca una dintre cele mai de temut provocări pe care le întâlnește comunitatea mondială, se manifestă la scară internațională, cum ar fi Mafia Siciliană, Camora napolitană, Triadele Chinezești, Yakuzele japoneze, Cartelele de droguri mexicane și columbiene, multe alte structuri în Europa de Est, în Rusia ș.a. Pentru obținerea de câștiguri și profituri, influență și putere diverse asociații, bande criminale, societăți ecran etc., care folosesc violența, eliminarea, traficul organizat, extorcarea, corupția. Manipulările, spălarea banilor și alte fraude ca metode și forme de prejudiciere: viața umană, integritatea fizică, securitatea publică, libertățile democratice. Bunăoară, infracțiunea de spălare a banilor presupune un complex de activități, procedee, tehnici și metode de mare rafinament. Este clar că dimensiunile accentuate ale fenomenului infracțional, în special dezvoltarea criminalității organizaționate, au impus înființarea unei formațiuni specializate pentru combaterea formelor de manifestare a criminalității ca risc de asigurare a unui climat de siguranță și securitate.
-       În context, care ar fi principiul de bază al cooperării transfrontaliere privite prin prizma celor enunțate mai sus?
-       Construcția europeană, cu atât mai mult integrarea europeană are nevoie de regiunile transfrontaliere, care sunt un fel de laboratoare privilegiate ale construcției europene; ele încearcă să dezvolte împreună un parteneriat real, o adevărată sinergie și deplină solidaritate conform imaginii a ceea ce ar trebui să constituie o Europă unită și diversă. Dezvoltarea unei mai strânse cooperări regionale în aplicarea legislației pleacă de la ideea că infracționalitatea transfrontalieră prejudiciază interesele economice, fiscale și comerciale din țările respective și necesită o asistență reciprocă bine concertată. În baza unor tratate, înțelegeri, acorduri se creează baze juridice și tehnice, un sistem de schimb informațional, se constituie platforma națională  și europeană de cooperare polițienească în domeniul transfrontalier, prin intermediul de legătură avute la dispoziție, respectiv INTERPOL, EUROPOL și alte structuri. EUROPOL colaborează eficient cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană, inclusiv cu Oficiul European Anti-Fraudă, Eurojust, Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri, Biroul ONU privind Drogurile și Criminalitatea, Organizația Mondială a Vămilor ș.a.
-       Sunt curios să aflu, dacă vecinul meu de peste Balta Ghirăului a avut prilejuri să solicite Mandate europene de arestare, sau de extrădare...
-       Acest tip de Mandat european reprezintă succesul cooperării judiciare în Europa. În prezent predarea infractorilor între state a devenit un fenomen normal, putem spune zilnic, în punctele de trecere a frontierei. Există și un sistem de conexiune între toate birourile Naționale INTERPOL, cu un sistem on-line de tipul messenger...
-       Eficientizarea cooperării polițienești internaționale presupune și asigurarea unei intervenții rapide, investigare complexă, cu finalități de justiție legală, coerentă și obiectivă.
Ce exemple vă amintiți din practica cernăuțeană jurisdicțională?
-       Un detectiv ar putea scrie mai multe romane cu subiecte despre conlucrarea Interpolului bucovinean și organelor de drept de la noi cu colegii din România, Polonia, Italia, Albania, Franța, Spania, Anglia și din alte țări...

În poze:
1.     Colonelul Alexei Andrieș
2.     Mama, Sima a lui Nichita Andrieș
3.     Sora mamei, Vera a lui Nichita Andrieș


Dr. Tudor Colac

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii