O întâlnire de suflet la muzeul satului din Mălinești

O întâlnire de suflet la muzeul satului din Mălinești 
Lucian Blaga în cuvântul său din 1932 de la Academia Română a menţionat că fiecare localitate îşi are mândria sa cu deosebire de celelalte sate. Fiecare localitate cel mai mult se mândreşte cu oamenii ce au ieşit din sat pe arena mondială şi sunt cunoscuţi pe plan universal.
Asemenea şi noi, mălineştenii, suntem mândri cu oamenii din satul nostru, care s-au evidenţiat prin munca plină de abnegaţie în diferite domenii ale vieţii. Aşa o persoană este domnul Serghei Chiorescu pe care viaţa l-a chemat în marea străinătate, dar dorul de meleagul natal, de oamenii dragi, de şcoala natală nu l-a părăsit nicicând. Săptămâna trecută l-am avut în şcoală ca oaspete aşteptat pe domnul Serghei cu familia sa. Cu emoţii şi cu dragoste deosebită şefa muzeului din şcoală T.Dântu a parcurs calea de viaţă a domnului Serghei de la copilărie şi până în prezent.
Noi, profesorii prezenţi la această întâlnitre de suflet, am rămas uimiţi de o aşa bogată activitate de muncă şi o viaţă bogată în aventuri ca a oaspetelui nostru. A terminat clasa a 10-a şi a 11-a într-un an, a susţinut examenele de admitere la Institutul de Medicină din Chişinău. Terminând cu succese deosebite la învăţătură a fost trimis la lucru în Germania, unde a lucrat timp de 8 ani. Apoi la Leningrad a absolvit Institutul de Medicină Militar. A fost trimis la războiul din Afganistan ca medic-şef în secţia de reanimare. Timp de 2,5 ani dumnealui a salvat multe vieţi, a stat la straja sănătăţii pe insula Capul Verde, acum ultimii ani se află ca medic în Tunisia. Multe momente interesante ne-a dezvăluit domnul Serghei din modul de viaţă ale altor popoare.
Consăteanul a fost primit cu pâine şi sare – simbol al ospitalităţii poporului nostru. Pâinea şi sarea puse pe ştergarul ţesut în ornamente naţionale ne duc cu găndul la pragul casei părinteşti. La finalul întâlnirii i-am oferit lucruri de suflet, cămaşa naţională primită îi va aduce aminte de obiceiurile şi oamenii satului; traista, frumos ornamentată, i-a trezit în suflet puternice amintiri din copilărie, despre prima învăţătoare.
Suntem recunoscători pentru această întâlnire şi ne mândrim cu toate persoanele de vază, descendente din satul nostru.
Iuliana SEREDENCO, 
profesoară de limba română la Şcoala de cultură generală din Mălineşti

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii