Comemorarea eroilor comunei Vancicăuți, căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial



Pe data de 11 noiembrie 2018, la Monumentul Eroilor din curtea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Vancicăuți, s-a desfășurat o acțiune de comemorare a eroilor comunei căzuți în luptă sau în prizonierat în cadrul Primului Război Mondial (1914-1918).

Evenimentul a debutat în jurul orei 12:00 cu un serviciu religios oficiat de preotul paroh Ioan Mițiței, urmat de un moment de reculegere în memoria celor aproximativ 70 de militari care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru pace.

Manifestarea s-a desfășurat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la semnarea Armistițiului din 1918 care a pus capăt Primului Război Mondial.

La evenimentul organizat de Societatea „Valea Prutului” au participat numeroși săteni, urmași și rude ale celor decedați pe fronturile de luptă, oficialități locale și oameni de cultură.

După încheierea slujbei de pomenireau vorbit în fața celor prezenți - preotul Ioan Mițiței, președintele Gospodăriei agricole „Spicul de aur” Ștefan Gligor, profesorul de istorie Eduard Ogranovici și bibliotecara satului Vancicăuți Zinaida Dilion.

Valea Prutului

PS. Trebuie de precizat că monumentul ostașilor din Vancicăuți a fost inaugurat în anul 1928 la inițiativa cooperativei „Lumina”, funcționarilor și văduvilor de război din localitate.

Pe monument sunt inscripționate numele eroilor din comuna Vancicăuți, inclusiv satul Vancicăuții mici (act. Costiceni) care au fost înrolați în armata țaristă și care și-au sacrificat viața pe front.

Inițial, pe fața principală a monumentului au fost gravați anii Primului Război Mondial „1914-1918” și inscripția: „În amintirea eroilor căzuți în Războiul Mondial”. Pentru a șterge urma și semnificația istorică al acestui monument, inscripțiile au fost tencuite de niște „activiști” din localitate cu un strat de beton.





























Trimiteți un comentariu

0 Comentarii