Cernăuți: Societatea „Golgota” a comemorat victimele Foametei din 1946-1947

Cernăuți: Societatea „Golgota” a comemorat victimele Foametei din 1946-1947
(24 noiembrie 2019)
Societatea panucraineană a românilor din Ucraina „Golgota” a organizat duminică, 24 noiembrie 2019, la Cernăuți, o serie de acțiuni pentru comemorarea victimelor Foametei din anii 1946-1947.

Conducerea asociației, membrii acesteia, lideri ai societăţilor naţional-culturale din regiunea Cernăuţi, studenţi, profesori, jurnalişti români s-au adunat la Monumentul jertfelor foametei din Ucraina, ridicat la Cernăuți, pentru a aprinde candela și de a-i pomeni pe toți românii din nordul Bucovinei, ținutul Herței și nordul Basarabiei, care și-au primit martirajul prin înfometare.

Evenimentul a continuat la Casa Națională a Românilor din Cernăuți cu conferința: „Foametea din anii 1946-1947 – o crimă organizată împotriva românilor din regiunea Cernăuți”. Conferința a fost moderata de noul președinte al Societății Golgota”, Vasile Rauț - inițiatorul evenimentului. 

Aceasta a început cu audierea amintirii martorului ocular al Foametei din 1946-1947, regretatul profesor Deomid Savca, din Costiceni, raionul Noua Suliță, ca apoi să relateze despre amintirile pe care le-a înregistrat de la asemenea martori tânăra Ana-Maria Calancea din Ostrița, raionul Herța. Ea, fiind și o interpretă talentată, a cântat și un cântec de jale. La fel au procedat și încă doi interpreți vestiți din regiune – Victoria Costinean de la Ropcea și Gheorghe Puiu din Cernăuți.
În fața publicului au mai vorbit prim-vicepreședintele societății, Maria Toaca, președinții filialelor raionale Herța și Storojineț, Alexandru Platonov și Dumitru Fedorcea, jurnaliștii Vasile Carlașciu, Nicolae Toma și Marin Gherman, veteranul învățământului public, Octavian Voronca, jurnaliști și cadre didactice din România. Pentru prima dată a luat cuvântul în fața publicului bucovinean Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” din regiunea Odesa.
Activitatea s-a încheiat prin recitarea unei poezii tematice ce a fost compusă de poetul Dumitru Zaidei, directorul Casei de Cultură din Ostrița, comuna Mahala.
Valea Prutului






























Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii