Comunitatea românească din nordul Bucovinei este cuprinsă de o profundă tristețe. În data de 17 aprilie 2025, s-a stins din viață, la venerabila vârstă de 87 de ani, jurnalistul și scriitorul Vasile Grigoraș – o voce emblematică a presei și literaturii românești din regiunea Cernăuți, originar din pitorescul sat Costiceni.

Născut la 13 octombrie 1937, în județul istoric Hotin, Vasile Grigoraș și-a început parcursul intelectual în localitatea natală, continuându-și studiile la școala medie din Vancicăuți. Ulterior, a absolvit Facultatea de Filologie Romano-Germană a Universității de Stat din Cernăuți (1963), iar în 1979 și-a desăvârșit formarea profesională prin absolvirea Facultății de Jurnalistică a Școlii Superioare de Partid – un pas firesc pentru un spirit dedicat cuvântului scris și vorbit.

A debutat în presă ca și colaborator literar al ziarului raional Calea leninistă din Noua Suliță. Ulterior, a fost redactor-adjunct la Constructorul comunismului din raionul Hliboca, iar începând cu anul 1974 a activat ca șef de secție la publicația Zorile Bucovinei, un bastion al culturii românești din regiune. Între 1979 și 1999, a fost conducătorul Redacției emisiunilor radiofonice și televizate în limba română (numită oficial „moldovenească” în acea perioadă) din cadrul Televiziunii Regionale Cernăuți. Prin munca sa, Vasile Grigoraș a devenit un pilon al păstrării și promovării identității românești în nordul Bucovinei, într-o perioadă adesea dificilă pentru afirmarea valorilor naționale.

Talentul său literar s-a manifestat prin publicarea unor numeroase povestiri, nuvele, epigrame și versuri umoristice în reviste și ziare de prestigiu precum Сільські вісті, Concordia, Радянська Буковина, Zorile Bucovinei, Pe calea leninistă și Constructorul comunismului. Contribuțiile sale au fost incluse în almanahuri literare reprezentative: Bucuria Împlinirilor (1969), Făuritorii belșugului (1975), La izvoarele Prutului (1980), Pentru fericirea poporului (1983), Țara fagilor (1997) – lucrări în care se regăsesc sensibilitatea, autenticitatea și spiritul său profund ancorat în valorile tradiționale.

În cadrul Festivalului Concurs al emisiunilor televizate de la Ujgorod, a obținut Premiul III pentru reportajul „Nunta bătrânească” – un documentar apreciat pentru naturalețea și profunzimea cu care a reușit să surprindă spiritul rural românesc.

Membru activ al Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina, Vasile Grigoraș a fost până în ultimii ani ai vieții un slujitor credincios al culturii române. Cu smerenie și pasiune, a pregătit pentru tipar o nouă carte de proză scurtă și epigrame – o operă în care se concentrează întreaga sa iubire pentru oameni, tradiție și meleagurile natale.

Plecarea sa lasă un gol imens în sufletul comunității românești din regiunea Cernăuți. Vasile Grigoraș rămâne un model de demnitate, dăruire și statornicie – un om care și-a închinat întreaga viață slujirii cuvântului și neamului său.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sergiu Barbuța
Președintele Societății „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți