![]() |
Joi, 22 mai, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costiceni, regiunea Cernăuți, și-a sărbătorit cu aleasă rânduială hramul, prilejuit de ziua aflării moaștelor Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei – ocrotitor iubit al credincioșilor și grabnic folositor al celor ce-l cinstesc cu inimă smerită și rugătoare.
Sub binecuvântarea harului dumnezeiesc, într-o atmosferă de pace și înălțare sufletească, numeroși credincioși din Costiceni și din satele învecinate au pășit pragul sfântului locaș pentru a lua parte la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Cu rugăciuni fierbinți și cu candela credinței aprinsă în inimi, obștea adunată a înălțat cereri pentru pacea și bunăstarea țării, pentru sănătatea familiilor și pentru veșnica odihnă a celor mutați la Domnul.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu multă cucernicie de un sobor de 12 preoți, iar curtea bisericii s-a umplut de chipuri senine și suflete adunate în rugăciune, întru cinstirea marelui Ierarh al lui Hristos. Cântările liturgice și cuvintele de învățătură au adus mângâiere și întărire duhovnicească tuturor celor prezenți.
În cuvântările rostite la finalul slujbei, slujitorii altarului au pus la inimă celor prezenți îndemnul către păstrarea curată a credinței strămoșești, urmarea pildelor de milostenie și blândețe ale Sfântului Nicolae, precum și datoria sfântă de a fi aproape unii de alții în dragoste și într-ajutorare, mai ales în vremuri de încercare.
Părintele Mihai Moisei, parohul bisericii din Costiceni, a rostit un cuvânt de mulțumire tuturor celor care s-au făcut părtași acestei bucurii duhovnicești, evocând frumusețea tradiției hramului și rolul binefăcător al rugăciunii comune în întărirea legăturii dintre oameni și Dumnezeu.
După slujbă, în duh de dragoste frățească, s-a organizat o agapă la care au fost poftiți toți cei prezenți. Bucatele au fost împărțite cu inimă bună și cu recunoștință, întru aducerea aminte a dragostei dintre primii creștini și a poruncii evanghelice de a fi „toți una”.
Sărbătoarea hramului a fost astfel nu doar un popas de rugăciune, ci și o mărturie a statorniciei în credință a comunității românești din Costiceni, care, în ciuda vremurilor, a păstrat cu vrednicie moștenirea strămoșilor, limba, obiceiurile și rânduiala Bisericii dreptmăritoare.
În anul care a trecut, Parohia Costiceni a cunoscut o binecuvântată înviorare duhovnicească și gospodărească. Cu râvna părintelui paroh Mihai Moisei și cu sprijinul vrednicilor enoriași, s-au înfăptuit mai multe lucrări de întreținere și înnoire: s-a ridicat o anexă nouă, s-a reamenajat curtea sfântului locaș, iar glasul noilor clopote, aduse cu jertfelnicie, cheamă acum și mai puternic sufletele la rugăciune. Tinerii, tot mai prezenți în viața liturgică, dau nădejde că această lucrare nu este zadarnică, ci bineplăcută lui Dumnezeu și roditoare pentru viitor.
Ziua aceasta binecuvântată a fost și un prilej de a privi cu recunoștință spre rădăcinile duhovnicești ale comunității. Din izvoarele istorice aflăm că zidirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a început în anul 1874, prin râvna preotului Nicolae Litinschi, și s-a încheiat în 1879. Acest fapt este amintit cu evlavie în lucrarea „Biserica Sfântul Ierarh Nicolae – 140 de ani de istorie”, alcătuită în anul 2019 de jurnalistul Sergiu Barbuța, președintele Societății „Valea Prutului”.
Valea Prutului
Social media