Un simbol profund al feminității – Ziua Universală a Iei tradiționale românești

Ziua Universală a Iei tradiționale românești, a luat naștere la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, care este o pagină pe Facebook ce are aproape o sută de mii de susținători.
Această zi a ajuns să fie sărbătorită de românii de pretutindeni pe data de 24 iunie, de Sânziene. Toți cei care își respectă trecutul și își valorifică tradiția s-au organizat și au marcat această zi dedicată portului strămoșesc.
Inițiatoarea „Zilei universale a iei” Andreea Tătărescu a reușit anul trecut să împreuneze mii de femei din toată lumea cu scopul de a se împodobi cu ia stămoșească. S-au petrecut 143 de evenimente pe 6 continente, în 48 de ţări, în 109 localităţi, la care s-a alăturat și orășelul Noua Sulița. Femei din toată lumea, nu neapărat românce de etnie, s-au îndrăgostit de ia noastră.
Directorul general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Mihai Ursu a precizat: „Sărbătoarea Iei nu a fost fixată de UNESCO sau oricare altă instituție internațională, ci este o decizie a mai multor oameni, care comunică prin rețele de socializare, în scopul salvgardării patrimoniului nostru cultural, inclusiv a costumului popular”.
Rocsana Josanu muzeograful Casei Memoriale „Ion Creangă” din Humulești menționează: Am văzut mulți turiști străini care ne poartă ia cu mândrie, care iubesc motivele cusute pe toate elementele din costumul popular românesc. Cu atât mai mult noi trebuie să promovăm această îmbrăcăminte, care făcea cinste țăranilor în perioada în care și Ion Creangă era în viață.
La fel ziua universală a Iei a fost marcată și la Noua Sulița. Domnișoarele de la redacția ziarului raional „Cuvântul Adevărului” au onorat această sărbătoare, îmbrăcând cele mai frumoase cămeși brodate cu fire de dor și dragoste, pentru a ne aminti tuturor că trebuie să păstrăm valorile și specificul nostru. Se spune că „ești ceea ce porți”, ia este matricea noastră culturală, simbolul identității noastre naționale. În această zi cu toții suntem îndemnați să purtăm o cămașă tradițională, fiecă este moștenită de la bunici, fiecă poartă eticheta unui designer contemporan. 
Sergiu Barbuța
Foto: Cuvântul Adevărului

Comentarii