Din amintirile lui Filaret Burlacu. Istoria zidirii Bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel din Coșuleni

Din amintirile lui Filaret Burlacu. Istoria zidirii Bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel din Coșuleni
(comuna Mămăliga)
O mare dragoste pentru învățăturile lui Hristos, biserică și plaiul natal are în suflet pensionarul satului Coșuleni, raionul Noua Sulița, domnul Filaret Burlacu. 
Moș Filaret s-a născut la 1931 și a dus o viață decentă. În prezent pensionarul își amintește cu mândrie de tinerețea sa energică, când lucra tractorist în gospodăria agricolă din localitate. 

-Îmi era drag să muncesc pe lanurile noastre. Era un lucru istovitor și responsabil, dar numai în felul acesta puteam întreține familia cu cele necesare. Mulți ani din viață am stat la cârma tractorului, răsturnând cu plugul grele brazde de pământ. Timp de 42 de ani am muncit la Fabrica de ghips din satul Mămăliga. Acum sunt starostele bisericii din sat și îi mulțumesc pentru tot ce am numai lui Dumnezeu. 
Localnicii spun că dumnealui este un om evlavios, cărui într-o oarecare măsură i se datorează zidirea bisericii din localitate. 

Moș Filaret își amintește că în perioada interbelică, un proprietar de pământ din România, boier Bintovschi, era stăpânul unei moșii mărișoare din satul natal.

-Acest boier era un om înstărit și iubea mult satul nostru. Fiind bogat, dar în același timp milostiv, dumnealui avea intenția să construiască aici, chiar pe propria moșie, o biserică ortodoxă. Elaborând proiectul tehnic al construcției, boierul Bintovschi a trecut Prutul pentru a hotărî niște chestiuni juridice. Însă, nu a reușit să se reîntoarcă, deoarece au venit comuniștii. După instaurarea noului regim, oamenilor nu li se permitea să vorbească în public despre Dumnezeu, fiindcă veneticii nu credeau în El, spune moș Filaret. 

El afirmă, că fosta moșie a lui Bintoschi a trecut în proprietatea statului sovietic și ideea înălțării Bisericii a fost abandonată. Abia prin anii 90 situația religioasă s-a ameliorat și enoriașii au hotărât să realizeze proiectul duhovnicesc mult așteptat. 

Inițiatorii acestui proiect au fost chiar bătrânii satului în frunte cu moș Filaret. Dumnealui l-a rugat insistent pe Nicolae Popan, președintele colhozului de atunci, să-i ofere comunității religioase un lot de pământ din fosta moșie a lui Bintovschi, argumentând că pe vremuri acest boier avea intenție să zidească o biserică, însă n-a reușit. 

După mai multe negocieri cu puterea locală, în anul 1994 s-a pus temelia edificiului. Lucrările de construcție au durat câțiva ani. Când biserica a fost construită, sfinții protectori ai noului lăcaș de închinăciune au devenit Apostolii Petru și Pavel.

Domnul Filaret Burlacu afirmă:
-Nicolae Popan este un om onest, cu un suflet mare. Enoriașii nu-l vor uita niciodată pentru sprijinul efortului îndreptat spre înălțarea bisericii noastre. La fel, realizarea construcției a devenit posibilă cu ajutorul financiar al oamenilor de bună credință din localitate și raion. Un sprijin ponderabil a acordat la construcția bisericii Fabrica de ghips și stațiunea de mașini și tractoare din localitate. 

Cine știe cum ar fi fost viața spirituală a satului, dacă acești bunei credincioși în frunte cu Filaret Burlacu nu și-ar fi manifestat intenția de a îndemna conducerea locală să sprijine și să realizeze acest proiect.

Sergiu Barbuța
Valea Prutului

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii