„Eu am harta poeziei, Cu fântâna-n Costiceni” - Ion Vatamanu 78 de ani

Ecaterina Baban: „Opera lui Ion Vatamanu rămâne
 o linie de verticalitate pentru inspirație”
E vremea frunzelor proaspete și a albului de primăvară – e motivul cheie în opera lui Ion Vatamanu.
Recent, în incinta Școlii medii de cultura generală din Costiceni, elevii împreună cu profesorii acestei instituții, au adus un omagiu poetic scriitorului, savantului și publicistului basarabean Ion Vatamanu.
Omagiul prezentat de profesoara de limbi străine doamna Ecaterina Baban, pare-mi-se că a reunit tot sufletul poetic la baștina regretatului poet. În decursul acestei reîntâlnire sentimentale, elevii au declamat versuri ale  scriitorilor  contemporani  din  spațiul   cultura  cernăuțean   pentru   care  afirma
profesoara opera lui Vatamanu, rămâne sursă de inspirație.
Temele majore ale poetului-consătean – „frunza verde și albul de primăvară”, au răsunat în declamațiile elevilor aducând omagiu celui care „a scăldat” baștina în cele mai alese figuri poetice.
Spectatorii au improvizat imaginar reîntâlnirea cu poetul Ion Vatamanu la baștină, unde poposea de atâtea ori cu versul în suflet: „Eu am harta poeziei, cu fântâna-n Costiceni” și căuta la fiecare revenire imagini din mijlocul sătenilor de la vatra părintească pentru a le „îmbrăca” în haina artistică.
Copilașii mai mici i-au adus elogiu poetului prin micele poezii umezi de dorul copilăriei ale „Izvorașului cu ochi verzi”, ale lui „Atomică” sau ale ierbii cu „îngerii ei”.
Cu acorduri părtunzătoare a răsunat poemul – monolog a lui Ion Vatamanu – „Privighetoarea cântă plumb” pe care l-a rostit profesoara Ecaterina Baban.
Versurile recitate au lăsat în sufletele celor prezenți acorduri emoționante de o vibrație puternică împotriva uneltelor de război.
La finalul manifestării artistice, doamna Larisa Dogolici , profesoară de limba și literatura română a spus: „Cu cât ne depărtăm în timp, cu atât poetul Ion Vatamanu rămâne mai aproape, mai durut și mai prezent în cugetul celor care-i admiră sensul poeziei și al întregii activități a Dumisale”.
Din an în an poezia poetului-consătean, răsună ca un apel, o rugăminte și o chemare fidelă și modestă, precum a fost și însăși firea poetului.
„Să mă chemați să vă cânt”...
Sergiu Barbuța




















Foto: Sergiu Barbuța
Copyright © Blogul satului Costiceni 

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

Comentarii