Expoziția meșterului popular Vasyl Lyhovolea
La 13 aprilie 2014, de sărbătoarea Floriilor, în incinta Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, meșterul popular Vasyl Lyhovolea, o persoană care ține foarte mult la tradițiile populare ale huțulilor, a prezentat lucrările sale excepționale într-o expoziție de artă țărănească, sub genericul „Bucovina, te iubesc”. Printre lucrările sale, s-au enumerat: ouă încondeiate, artizanat, fotografii vechi, obiecte ornamentate ș.a.
Ucrainean de origine, familia domnului Lyhovolea provine din faimoasa comună sud-bucovineană Brodina, o comună unde sau păstrat cu măiestrie tradițiile populare ale huțulilor. Dumnealui s-a născut la 13 noiembrie 1952, la Rădăuți (România). În 1958 părinții săi își mută domiciliu la o bunică din raionul Vijnița, regiunea Cernăuți.
S-a format ca artist plastic fiind impresionat mereu de frumusețea, măreția și atmosfera misterioasă a munților Carpaţi, de cultura și tradițiile a două popoare vecine: român și ucrainean, iar izvoarele spirituale ale acestora se împletesc cu măiestrie în lucrările sale, - a relatat președintele societății „Mihai Eminescu” Vasile Bâcu.
Cu zâmbetul blajin și o privire nostimă, domnul Vasyl ne povestește cu entuziasm, despre expoziția sa. Printre fotografiile vechi ale strămoșilor săi din perioada austro-ungară și cea română, am remarcat o adevărată artă de prelucrare a lemnului și de încondeiere a ouălor. Am rămas profund impresionat de „bartka” baltagul huțulesc, se spune că oamenii plăteau 5 coroane pentru dreptul de a purta baltag, acesta fiind un semn
distinctiv, o armă națională.
O atenție deosebită meșteșugașul bucovinean îi acordă lui Olexa Dovbuș - marele haiduc al huțulilor, numindu-l „Vuico Dovbuș” și personalității domnitorului moldav Ștefan cel Mare.
- Bucovina pentru mine este un ținut unitar, pe care nu pot să-l împart. De aceea prețuiesc și respect toate tradițiile populare românești și ucrainene. 
     Un impas negativ și dezastruos pentru dezvoltarea culturii populare ale huțulilor, în opinia domnului Vasyl, a fost regimul sovietic. Acum avem mai multe prerogative pentru promovarea folclorului nostru, situația culturală a huțulilor în momentul de față este prielnică, a specificat meșterul popular Vasyl Lyhovolea.
Sergiu Barbuța