Insula Hortița – cetatea cazacilor zaporojeni

Insula Hortița – cetatea cazacilor zaporojeni
Insula Hortița, numită și cetatea cazacilor zaporojeni, este un sit istoric impresionant aflat în regiunea Zaporojie, Ucraina. Vizitatori din întreaga țară sunt atrași de frumusețea naturii, de monumente istorice expresive dar și de exponatele muzeelor locale.
Cu toate că urmele orașului medieval căzăcesc nu au supraviețuit până-n prezent, aici a fost reconstruit complexul istoric și arhitectural „Zaporizhska Sicy - Secea Zaporojeană”. Acest complex, într-o orișicare măsură prezintă vizitatorilor săi ideea generală despre așezarea căzăcească din trecut. 
Modelul „Secei Zaporojene” a fost elaborat cu stăruință de către arheologi și oameni de știință în conformitate cu documentelor istorice. Complexul este format dintr-o cetate cu ziduri și turnuri din lemn. În interiorul ei sunt reconstruite colibe căzăcești în care „haiducii ucraineni” se stabileau cu traiul. În mijloc, se află o biserică tipic căzăcească alcătuită din trei vârfuri de lemn.
În plus, pe insulă funcționează un muzeu important de istorie a cazacilor zaporojeni. Încă din epoca bronzului, aici a existat o așezare umană, drept dovadă sunt obiectele de uz casnic descoperite de arheologi. În vechime, pe această insulă cu traiul s-au stabilit sciții, care au lăsat în urma lor morminte cu idoli din piatră. Arheologii ucraineni, pe parcursul săpăturilor, au descoperit arme scitice și bijuterii pentru femei care pot fi admirate în muzeu.
Potrivit unor documente istorice, se spune că aici în anul 972 a decedat renumitul pentru faptele sale militare, principul kievean, Sviatoslav Igorevichi. 
Cei care doresc să se cufundă în atmosfera căzăcească, pot vizita complexul etno-folcloric „Cozațika zaloga”. Aici sunt recreate obiceiurile căzăcești, manevrele lor militare, precum și modul de viață.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii