Colectivul etnofolcloric „Căiuții din Vancicăuți”, purtători ai datinilor străbune (Darabani - 22 decembrie 2017)

Colectivul etnofolcloric „Căiuții din Vancicăuți”, purtători ai datinilor străbune (Darabani - 22 decembrie 2017)
În data de 22 decembrie la Darabani, România, a avut loc prima ediție a Festivalului „Colinda de la Darabani” la care au participat o mulțime de elevi și artiști din județul Botoșani, dar și oaspeți din Ucraina - membrii colectivului etnofolcloric „Căiuții” din satul Vancicăuți, raionul Noua Suliță.
Prima ediție a Festivalului „Colinda de la Darabani” s-a desfășurat în Parcul „Mihai Eminescu”, în apropierea Bisericii „Sf. Nicolae” din oraș. „Căiuții” din Vancicăuți, însoțiți de Vladimir Rață, directorul căminului cultural și Victoria Plevan, colaboratoare la Secția Raională de Cultură Noua Suliță, au făcut spectacol la Darabani, cei mai mulți dintre dărăbăneni imortalizând cu telefoanele mobile și aparatele foto prestația românilor din Ucraina.
Momentul a fost primit cu multă bucurie de dărăbăneni, care au retrăit nostalgia copilăriei de altă dată. Momentul a debutat cu o introducere rostită de către Vitalie Roman, profesor de muzică de la ȘCG Vancicăuți, a continuat cu o urătură personalizată rostită de Victoria Plevan, iar atmosfera a fost încălzită de jocul excepțional al căiuților basarabeni din Vancicăuți.
Actul artistic s-a încheiat cu ropote de aplauze din partea dărăbănenilor. Ulterior pe scenă au urcat grupuri locale de colindători și urători: Ansamblul „Hudeșteanca” din comuna Hudești, Ansamblul „Stejărelul” din Darabani, Corul Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” și Grupul vocal-instrumental de la Școala Populară de Arte din orașul Botoșani, care au prezentat un program de colinde românești și internaționale.
La întoarcere, tinerii urători din Vancicăuți au poposit și la vama Rădăuți-Prut unde au încântat sufletele agenților vamali români.
Sergiu Barbuța








































  













Trimiteți un comentariu

0 Comentarii