În a doua zi a lunii lui Cuptor, lângă bustul Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și paraclisul care îi poartă numele din localitatea Oprișeni, regiunea Cernăuți, ambele ridicate de familia gospodarilor Ana și Ilie Bezușcu, un grup de enoriași și elevi ai liceului local, îndrumați de profesoarele Veronica Rusu și Valentina Plantus, s-au adunat pentru a acorda omagiul cuvenit celui care a plecat în eternitate cu 518 ani în urmă, dar care a rămas să dăinuie până în ziua de astăzi ca model de slujire neamului și credinței strămoșești.
Tânărul preot Serafim Pavliuc a oficiat slujba de pomenire, iar dl profesor și doctor în istorie, Vasile Adăscăliței, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” a susținut o impresionantă lecție de istorie despre Ștefan cel Mare, adresată în primul rând reprezentanților tinerei generații. Ei, la rândul lor, au răspuns cu un florilegiu de poezie și cântece istorice, cântate de-a lungul secolelor la asemenea evenimente - „Când a fost să moară Ștefan”, „Cântă cucul”… și altele.
Domnul profesor Ion Pahon, autorul și realizatorul a șase paraclise în satul natal, a vorbit despre particularitățile acestui sfânt lăcaș, având pe frontispiciu icoana Domnitorului pictată de maestrul Alexandru Timciuc din Mahala.
A fost un început de zi călduroasă ce se desprindea cu ușurință din timida îmbrățișare a răcorii dimineții. Involuntar gândurile mă duceau la Putna, unde de 518 ani arde candela de asupra mormântului marelui bărbat al neamului românesc – loc de pelerinaj al altor mari urmași, cum a fost, de exemplu, Mihai Eminescu. Și dacă momentul istoric actual nu ne permitea o deplasare spre acel loc sfânt, cu gândul ne simțeam cu toții îngenunchiați în fața memoriei ștefaniene.
Vasile Bâcu
FOTO: Ion Pahon
0 Comentarii