Sâmbătă, 18 martie 2023, în preajma împlinirii a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui istoric Dimitrie Onciul (1856 – 1923), personalitate de referință pentru cultura română din Bucovina, în Cimitirul Central din Cernăuți a fost oficiată o slujbă de pomenire și sfințire a criptei renovate sub care odihnește marele cărturar, potrivit Agenției de știri BucPress.
Cripta membrului titular al Academiei Române, Dimitrie Onciul a fost sfințită de cucernicii părinți Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a venit de la Mănăstirea Putna, Mihai Cobziuc, Consilier Eparhial de la Arhiepiscopia Sucevei, părintele Cristofor Gabor parohul bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Cimitirul Central și părintele Pavel Paulencu parohul Bisericii Înălțarea Domnului din Horecea Urbană.
În cadrul comemorării lui Dimitrie Onciul, părintele Dosoftei a specificat că „nordul Bucovinei, cunoscut în lumea largă ar trebui să fie și mai vestit fiind un loc atât de frumos numit de Mihai Eminescu ”dulce Bucovină”, dar un loc fizic, geografic devine și mai frumos prin virtuțile prin sufletele și frumusețea oamenilor care trăiesc pe acele locuri. Dumnezeu l-a sădit pe Dimitrie Onciul, care s-a născut în Straja, dar și-a făcut studiile aici la Cernăuți și în prima parte a vieții a fost foarte legat de Cernăuți. Apoi a mers la București unde a avut o carieră de excepție, profesor universitar la cea mai importantă universitate a țării, director al Arhivei Naționale. De unde a învățat acest om să răspândească frumosul în jurul lui, să iubească binele și dreptatea…. este unul dintre primii savanți de la începutul secolului al XX-lea care a pus adevărul ca normă al istoriei….locul acesta a Bucovinei este dragostea lui nimic nu spune mai mult despre acest fapt decât faptul că a vrut să fie înmormântat aici”.
Consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu în discursul său a menționat: „Suntem onorați că am putut să participăm la această grandioasă lucrare. Ași vrea să mulțumesc pe această cale Asociației pentru protecția patrimoniului care s-a îngrijit de proiectul acestei cripte și de restaurarea ei, îl avem alături pe dr. Laurențiu Dragomir, restaurator, îl avem astăzi alături pe Ministrul Secretar de stat, Florin Cârciu, cărui ași vrea să-i mulțumesc în numele întregii comunități istorice românești din Cernăuți, pentru eforturile depuse și sprijinul necontenit și pentru că a dat curs unui moment inedit pentru întreaga comunitate românească. În pofida pandemiei și războiului care s-a abătut asupra acestor meleaguri am ajuns să avem niște realizări în renovarea monumentelor istorice la Cernăuți. În așa fel este prima criptă dintre cele 17 propuse și cele 13 aprobate. Țin să salut inițiativa Societății ”Golgota”, care a inițiat renovarea acestor cripte funerare. Nu în ultimul rând ași vrea să mulțumesc Administrației Regionale de stat, Consiliului regional Cernăuți și Primăriei orașului Cernăuți pentru sprijinul acordat….”.
La eveniment a fost prezentă șefa Departamentului de Cultură din cadrul Administrației de stat Cernăuți, Olena Bodnar: „Astăzi ne-am adunat pentru a-l comemora pe Dimitrie Onciul. Se zice că în viața omului sunt două momente importante: ziua nașterii și ziua morții. Astăzi ne-am adunat aici pentru a cinsti această personalitate importantă nu numai pentru Cernăuți și pentru români ci și pentru întreaga Românie. Dimitrie Onciul a fost studentul Universității din Cernăuți și el va dăinui mereu ca o personalitatea care prin lucrările sale a dus faimă orașului Cernăuți, Bucovinei și României…astăzi scriem file noi în istorie și îndemn pe toți să respectăm istoria să apreciem prezentul și să făurim un viitor cu pace”.
Gheorghe Cârciu, secretar de stat DRP: „Dăm Slavă lui Dumnezeu în această zi minunată, aș spune eu, deoarece Dumnezeu ne-a îngăduit să facem această slujbă de pomenire la o sută de ani la trecerea marelui profesor Dimitrie Onciul la Domnul. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i facă loc acolo în ceata drepților să-și afle pacea sufletească alături de cei din neamul lui. Aș dori să mulțumesc autorităților ucrainene pentru sprijinul acordat în dorința noastră a renova acest monument și pentru celelalte șaisprezece pe care ni le-am propus să le reabilităm, să le aducem cinstea meritată pentru serviciul pe care l-au adus neamului lor….așa cum știți este doar începutul acestui eveniment de o importanță majoră, după vom merge la Straja acolo unde s-a născut Dimitrie Onciul”.
De asemenea, la Palatul Național al Românilor din Cernăuți a avut loc o expoziție de documente de arhivă și fotografii ce prezintă viaţa şi activitatea cărturarului Dimitri Onciul.
De remarcat că o dată cu demararea lucrărilor de renovare a criptelor funerare în care zac osemintele vrednicilor români, personalități de vază ai secolului trecut au dispărut și bălăriile care creșteau în acest muzeu al istoriei vechei urbe cernăuțene.
Dimitrie Onciul. S-a născut la data de 26 octombrie 1856 la Straja și a decedat la data de 20 martie 1923. El a fost un istoric român, membru titular al Academiei Române.
A studiat la Universitatea din Cernăuți și la Universitatea din Viena. A fost profesor la Universitatea din București și director al Arhivelor Statului, a fost primul președinte al Comisiei consultative heraldice. A întemeiat școala critică în istoriografia românească. S-a ocupat de problema originii românilor, demonstrând argumentat formarea poporului român pe o arie întinsă de ambele părți ale Dunării și respingând teoria migrațiunii medievale a românilor din Peninsula Balcanică emisă de unii istorici austrieci ca Franz Josef Sulzer, Eduard Robert Rösler sau Johann Christian von Engel. A demonstrat, pe bază de documente, că formarea statelor feudale românești a fost o urmare firească a dezvoltării vechilor formațiuni politice locale, combătând teoria neștiințifică a „descălecatului”.
FOTO: Mariana Struț, Nicolae Hauca
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Social media