„Salvarea identității româneÈ™ti din regiunea CiordăuÈ›i: misiune imposibilă în patru pereÈ›i”. 

(proiect cultural-academic-educativ-informativ, finanÈ›at de Departamentul pentru finanÈ›area românilor de profesie din toate părÈ›ile È™i unghiurile posibile de pe mapamond)

(snoavă)

ÃŽntr-o zi senină de sâmbătă, în mijlocul oraÈ™ului CiordăuÈ›i din nordul Bucovinei, într-o sală decorată cu baloane tricolore È™i flori de plastic rămase de la nunta lu’ Vanea È™i Galea Soponaru, avea să se desfășoare conferinÈ›a cultural-academică-educativă-informativă: „Conservarea identității româneÈ™ti prin metode europene durabile, creative È™i moderne”, organizată de AsociaÈ›ia Culturală „Noi È™i Tot Noi” - un ONG de tineri È™i bătrâni preocupaÈ›i de soarta patrimoniului È™i civilizaÈ›iei româneÈ™ti din nordul Bucovinei.


Banii? De la Departamentul pentru finanțarea românilor de profesie din toate părțile și unghiurile posibile de pe mapamond, desigur.
Participanții? Fețele familiare din circuitul permanent al evenimentelor.
Scopul? O întrebare la care nimeni nu se grăbea să răspundă.

Pe afiÈ™ scria cu litere boldite:
„Ora 10:00 – Deschiderea festivă. Ora 13:00 – Masă festivă cu bucate tradiÈ›ionale (buterbroade cu chilcă, prăjituri È™i coniac). După masă – concluzii elaborate în funcÈ›ie de nivelul de hidratare al participanÈ›ilor”.

Tanti Marcica Șarlatescu, moderatoarea cu broșă tricoloră și ochelari atârnați de un lănțișor, deschise evenimentul cu o frază răsunătoare:

– StimaÈ›i participanÈ›i, dragi oaspeÈ›i È™i distinÈ™i invitaÈ›i! Astăzi discutăm despre identitatea noastră profundă, despre valorile care ne definesc ca neam de trei mii de ani. Nu începem până nu vine ExcelenÈ›a Sa, domnul consul al României la CiordăuÈ›i, Dorel Ștampiluță-Trimisculescu, care a promis că face un efort să ajungă, deÈ™i are alte patru evenimente importante în aceeaÈ™i zi. Poate veni oricând între orele 10 È™i 14, aÈ™a că stăm pregătiÈ›i. Și vă rog să vă serviÈ›i cu plăcinte, că le-am făcut alaltăieri È™i ar fi păcat să se usuce. Să ne ridicăm acum pentru intonarea imnului! Ionele, porneÈ™te CD-ul... A, s-a stricat? Nu-i nimic, fredonăm noi cât putem.

Primul vorbitor, domnul profesor Gheorghe PăpuÈ™oi-Zarzavatciuc, pensionar de douăzeci de ani dar încă prezentându-se drept „cadru didactic universitar", veni cu un PowerPoint plin de citate din Mihai Eminescu È™i... niÈ™te grafice despre migraÈ›ia berzelor:

– Aici putem observa cum berzele nu mai vin la fel de des în satul românesc. Asta e o metaforă, de fapt... Precum barza care-È™i părăseÈ™te cuibul, aÈ™a È™i tineretul nostru... Am făcut acest studiu È™tiinÈ›ific timp de 12 ani, observând personal din curtea mea de la Hărmălaia (suburbie a oraÈ™ului CiordăuÈ›i) toate berzele care treceau. Le-am numărat. ÃŽn 2019 au fost È™apte, în 2023 doar cinci, iar în 2025 - niciuna! VedeÈ›i tragedia? Graficul acesta l-am făcut în Excel, m-a ajutat nepotul, că e bun la calculatoare, lucrează la firma aia mare din BucureÈ™ti, îl cheamă ca să repare când se strică internetul la minister! Unde rămăsesem? Ah, da. Berzele! Românismul! Eminescu a spus cândva... sau poate Creangă... sau altcineva, nu mai È›in minte exact, dar ideea e clară!

Un alt invitat, domnul Coliță Mustață, venit de la Pasarancea, fostă moșie a micului pilon și poet național bucovinean - Pătrache cavaler de Bușilă-Pastârnacovici, cu autobuzul de 6:30 (după ce schimbase trei curse și călcase prin trei băltoace), își aranjă cravata împrumutată de la finul său și începu să citească de pe niște foi mototolite, scoase din buzunarul interior al sacoului plin de scame:

– Identitatea noastră bucovinească este unică È™i specială! Noi, bucovinenii, am fost mereu un exemplu pentru toÈ›i. Ștefan cel Mare, care după cum bine È™tim, era bucovinean get-beget, s-a născut la cinci kilometri de satul meu! Da, È™tiu că unii istorici zic că s-a născut în BorzeÈ™ti, dar asta-i propagandă! Bunica mea, Dumnezeu s-o ierte, mi-a arătat exact locul unde era leagănul lui Ștefan. Avem È™i o tradiÈ›ie culinară aparte - bucătăria bucovinească autentică, nu ca imitaÈ›iile din BucureÈ™ti. Sarmalele noastre au fost lăudate È™i de împăratul Franz Joseph, care le-a declarat "cele mai bune din imperiu". Am È™i un document care dovedeÈ™te asta, dar l-am uitat acasă. Noi avem cele mai frumoase ii, cele mai autentice obiceiuri È™i vorbim cea mai curată limbă română. De fapt, limba română standard ar trebui să fie graiul nostru bucovinean, nu cel muntenesc care s-a impus artificial!

După ce domnul Mustață È™i-a încheiat pledoaria pasionată despre „Bucovina – centrul lumii româneÈ™ti È™i locul unde Zalmolxe a lăsat ultima pâine cu maia”, microfonul a fost trecut cu grijă (adică aruncat pe masă) către Iurie  Șacalovici, preÈ™edintele AsociaÈ›iei pentru Toleranță Interetnică „Noi È™i Ei, dar Mai Mult Noi”.

Iurie, îmbrăcat într-un costum autentic cumpărat la reducere de la niște ciobani din Pârjolita, a luat cuvântul:

„Dragi tovarăși È™i colegi de grant, astăzi vorbim despre cum românii È™i ucrainenii sunt ca È™i găluÈ™tile È™i mămăliga - separate, dar mai bune împreună. Mai ales când le dai cu smântână È™i niÈ™te bani de la Uniunea Europeană”. Apoi, È™i-a deschis laptopul (un Acer din 2008 care a supravieÈ›uit la opt proiecte europeană) È™i a prezentat un PowerPoint cu 78 de slide-uri, dintre care doar primele 5 aveau legătură cu subiectul:

Slide 1: „Bucovina – o grădină a toleranÈ›ei” (fotografie cu o pădure unde, prin coincidență, se zărea un urs care părea să fugă de un grup de turiÈ™ti).

Slide 2: „Românii È™i ucrainenii – fraÈ›i de cruce È™i de pahar” (o poză de la un festival gastronomic, unde se vedeau doi bărbaÈ›i rotofei îmbrățiÈ™aÈ›i, unul cu o sticlă de „Horincă de MaramureÈ™”, celălalt cu o „Samogon” ucraineană).

Slide 3: „Statistici ale armoniei interetnice” (un grafic făcut în Paint care arăta că 99,9% dintre bucovineni sunt toleranÈ›i, iar 0,1% sunt cei care încă vorbesc pe cineva de rău pe stradă).

Slide 4: „Proiecte viitoare” (o listă cu „Festivalul Zilelor ToleranÈ›ei”, „Caravana Prieteniei Româno-Ucrainene” È™i „Gala Premiilor pentru Cel Mai Bun Frigărui cu muÈ™tar Multicultural”).

Slide 5-78: „Poze din excursia noastră la PaÈ™cani, VinniÈ›a, Dorohoi È™i Soroca” (unde se vedeau membrii asociaÈ›iei mâncând în diferite localuri de fast-food, bând cafele È™i cumpărând suveniruri).

După o oră de discuÈ›ii intense despre „românismul în era digitală" È™i „cum să faci cultură cu buget mic, dar cheltuieli mari” a venit momentul solemn al pozei de grup.

Fotograful oficial – acelaÈ™i de la toate evenimentele din ultimii 15 ani, un domn care È›inea aparatul ca pe o unealtă de tâmplărie È™i nu se despărÈ›ea niciodată de geaca lui roÈ™ie din fâș – a început să dea indicaÈ›ii ca la repetiÈ›ia generală a unui cor dezorganizat:

– Mai aproape, mai aproape! Nu vă mai lățiÈ›i!
– Doamna organizator, veniÈ›i mai în față, nu se vede broÈ™a tricoloră!
– Domnule consul, puÈ›in mai drept... È™i fără mască, că doar a trecut pandemia!

După zece minute de rearanjări în care participanții au fost mișcați ca piesele pe tabla de șah, s-au tras peste 100 de cadre. Toate ușor mișcate, unele complet neclare, iar în câteva apărea în mod misterios o pisică din curtea centrului cultural, care se așezase fix în față.

Fotograful a promis solemn că „le face frumoase” È™i că „le urcă pe Facebook diseară”. Mai târziu, într-un album numit „Centenarul Marii Uniri 2018” (deÈ™i era 2025), au apărut 100 poze.

Postarea a adunat trei aprecieri, dintre care una de la un cont cu numele „Ivan Ivanovici”.

Comentariul unic de sub album, lăsat de o doamnă cu floare tricoloră la profil, suna așa:
„Frumos. Dar eu unde sunt?”

La care fotograful a răspuns, senin:
„Sigur sunteÈ›i în una dintre ele. Mai măriÈ›i È™i daÈ›i cu zoom, uneori vă reflectaÈ›i în geamul de la ușă.”

Apogeul conferinței a venit când Marcica Șarlatescu, cu solemnitatea rezervată doar marilor momente istorice, a anunțat:

– StimaÈ›i participanÈ›i, vă invităm la masă!

Brusc, sala s-a umplut. De unde au apărut toți? Nimeni nu știe exact. Cert e că în câteva secunde atmosfera academică s-a transformat în sărbătoare de cartier.

Printre comeseni se regăseau:

– pensionari cu pungi de plastic strategic ascunse în buzunare, gata „să ducă ceva gustos È™i pentru nepoÈ›i”;

– cadre didactice care predau limba română cu pasiune, răbdare È™i speranÈ›a eternă a unei majorări salariale;

– jurnaliÈ™ti locali veniÈ›i să surprindă „spiritul românesc”, dar care nu refuzau niciodată o felie de cozonac È™i un pahar „mic, doar de gust”;

– poeÈ›i prolifici, dar complet necunoscuÈ›i, publicaÈ›i exclusiv pe Facebook È™i în reviste pe care tot ei le scoteau;

– È™i, desigur, oameni de cultură în general, care nu prea È™tiau cum a fost conferinÈ›a, dar erau foarte pasionaÈ›i de coniac.

Atmosfera s-a schimbat imediat. Limbajul s-a elevat:
– „Excelent eveniment, stimaÈ›i colegi!”, zicea un profesor, întinzând mâna către platoul cu „buterbroade”.
– „Am simÈ›it spiritul românismului în „chilca” asta bine sărată!”, exclama o doamnă critic literar, pescuind cu graÈ›ie o felie.
– „AceÈ™ti pepeni muraÈ›i exprimă tranziÈ›ia identitară a bucovineanului din spaÈ›iul post-imperial în orizontul european”, a spus un eseist, înainte să-È™i umple farfuria pentru a treia oară.

Masa festivă era încununată, desigur, de piesa de rezistență a oricărui eveniment cu „valoare identitară”: paharele de plastic pline cu coniac românesc, „de la sponsor”, aÈ™a cum È›inuse să precizeze Marcica Șarlatescu de cel puÈ›in trei ori.

Paharele, transparente și ușor moi la prindere, erau decorate cu stickere tricolore lipite strâmb, dintre care unele deja se dezlipeau, lăsând urme de adeziv pe degete și pe fața de masă.

– E coniac adevărat, dom’le, zicea un participant, inspirând adânc vaporii alcoolici, cu o lacrimă patriotică în colÈ›ul ochiului.

Un altul, mai entuziast, își turna deja al treilea pahar, exclamând:
– Pentru identitate, pentru cultură È™i pentru cine-o mai vrea, noroc!

Atmosfera devenise brusc mai caldă, mai spirituală, și ușor mai vocală. Unii își aminteau brusc de versuri din Coșbuc, alții de momente din armată, iar un domn a început să cânte o doină care semăna izbitor cu un colind.

Desigur! Iată o completare haioasă și amuzantă care se potrivește tonului snoavei și oferă un final cu tentă satirică:

Conferința, în ansamblul ei, a fost un real succes de atmosferă și carbohidrați. S-a vorbit mult, s-a înțeles puțin, dar s-a simțit profund românește. Identitatea națională n-a fost salvată complet, dar cu siguranță a fost îmbălsămată în coniac și fotografii tremurate.

Iar la final, ca la orice eveniment de calibru „strategic-local cu deschidere europeană”, s-au trimis poze, foi de prezență È™i concluzii „creative” către principalul stâlp al culturii transfrontaliere: Departamentul pentru finanÈ›area românilor din toate părÈ›ile È™i unghiurile posibile de pe mapamond.

Cunoscut È™i sub numele popular de „Ministerul Banilor cu Tricolor”, acest venerabil sponsor continuă să sprijine proiectele care păstrează viu spiritul românesc în diaspora È™i comunitățile istorice.

Un participant a concluzionat cu gravitate, ținând un buterbrod în mână:

– Important e că s-a făcut ceva. Nu È™tim exact ce, dar s-a făcut!

Și toată lumea a aprobat, clătinând din cap, mestecând pepeni muraÈ›i È™i sperând ca anul viitor să fie măcar la fel de „reuÈ™it”.

Astfel de proiecte, finanÈ›ate cu grijă, interes naÈ›ional È™i oarece punctaj în Excel, au o adevărată industrie paralelă a culturii româneÈ™ti din afara graniÈ›elor. Le recunoÈ™ti uÈ™or după titluri lungi, neapărat cu „identitate”, „valori”, „patrimoniu” È™i „români de pretutindeni” în ele.

AÈ™a s-au născut simpozioane despre „portul popular ca formă de rezistență estetică în diaspora”, ateliere despre „arta decorării ouălor în condiÈ›ii metropolitane” sau conferinÈ›e online despre „rolul limbii române în consolidarea prieteniei dintre popoare È™i bufetul suedez”.

Totul e cuprins într-o formulă clară:

Se aplică pentru finanțare la Departament.

Se primește suma.

Se organizează ceva într-o sală.

Se scrie un raport în care cuvintele „impact”, „identitate” È™i „emoÈ›ie autentică” apar de minimum cinci ori fiecare.

Se atașează poze ușor pixelate cu oameni în costume populare și PowerPoint-uri despre Eminescu, pace și spiritualitate.

Unele proiecte ating performanÈ›e notabile, precum tipărirea a 500 de exemplare dintr-o broÈ™ură despre „cămaÈ™a cu altiță în contextul geopolitic post-2025”, distribuită apoi rudelor organizatorilor È™i lăsată strategic prin câteva centre culturale care au dulapuri neîncuiate.

Altele au reușit performanța rară de a organiza o piesă de teatru despre Ștefan cel Mare într-o sală de sport dintr-un sat ucrainean, cu public format din trei pensionari și cinci elevi confuzi care nu înțeleg o boabă în limba română.

Dar important nu e cine vine, ce se spune sau dacă s-a înÈ›eles ceva. Important e că „s-a promovat românismul” È™i că banii „au fost cheltuiÈ›i cu responsabilitate È™i emoÈ›ie naÈ›ională”.

În fond, după cum zicea un participant veteran al granturilor identitare, în timp ce mânca ultimul castravete murat:

– Nu e vorba doar de bani. E vorba de spirit! De fonduri È™i spirit!