Slujba de pomenire a preoților și ctitorilor de la Biserica Sfântul Nicolae din Costiceni: 250 de ani de continuitate spirituală

La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costiceni, regiunea Cernăuți, s-a desfășurat o slujbă de pomenire în cinstea tuturor preoților și ctitorilor care au slujit neobosit în acest sfânt locaș de-a lungul veacurilor. Identificarea și pomenirea a nu mai puțin de 18 preoți a scos la lumină un fir de continuitate spirituală început cu aproape 250 de ani în urmă, odată cu atestarea documentară a primului preot, părintele Ioan, în anul 1774.

Slujba de pomenire, oficiată cu evlavie de părintele paroh Mihai Moisei, la propunerea Societății „Valea Prutului”, a avut loc lângă mormântul preotului Nicolae Pisica, de la a cărui moarte s-au împlinit în acest an 95 de ani. Părintele Pisica a lăsat o moștenire neprețuită bisericii din Costiceni, aducând în 1924 cinci clopote noi de la București, care răsună până astăzi, chemându-i pe credincioși la rugăciune și păstrând vie memoria vremurilor trecute. Clopotele anterioare, parte a istoriei bisericii, au fost rechiziționate de autoritățile țariste în perioada Primului Război Mondial pentru necesitățile militare.
Cu o profundă reverență, enoriașii și cei prezenți au rostit rugăciuni și au aprins lumânări pentru sufletele preoților care, prin jertfa lor, au întărit comunitatea creștină din Costiceni. Pe lângă părintele Ioan și părintele Nicolae Pisica, au fost pomeniți și alți slujitori vrednici, care au vegheat asupra mântuirii credincioșilor din sat:
1. Părintele Ioan – primul preot atestat documentar, anul 1774
2. Constantin Valcănescu
3. Gheorghe Marcincu
4. Gheorghe Hasanescu
5. Elisei Ignatovici
6. Filip Gânscă
7. Ștefan Pascalov
8. Ștefan Caisân
9. Nicolae Litinschi – sub păstorirea sa a fost finalizată biserica din piatră.
10. Spiridon Teleiman
11. Vasile Pranițchi
12. Eusebie Popovici
13. Mihail Poleanschi
14. Nicolae Pisica
15. Petre Zama
16. Ioan Chiriac
17. Pavel Saveliev
18. Dimitrie Mândrescu
Momentul a fost unul deosebit, participanții ținând în mâini portretele ultimilor patru preoți care au trecut la Domnul: Nicolae Pisica, Petre Zamă, Pavel Saveliev și Dumitru Mândrescu, semn de respect pentru slujirea lor neobosită și dragostea față de comunitate.
De asemenea, un alt motiv de sărbătoare l-a constituit faptul că în acest an s-au împlinit 145 de ani de la construcția bisericii din piatră, a cărei finalizare s-a încheiat sub păstorirea preotului Nicolae Litinschi. Acest moment important din istoria satului este consemnat în cartea „Biserica Sfântul Ierarh Nicolae – 140 de ani de istorie”, publicată în 2019 de jurnalistul Sergiu Barbuța, președintele Societății Valea Prutului.
La finalul slujbei, părintele Mihai Moisei a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare la această comemorare de suflet. Să ne fie vie amintirea acestor preoți jertfitori, iar rugăciunile noastre să le fie odihnă veșnică în împărăția cerurilor.









Comentarii