Prin cuvântul rostit în fața altarului…


În mass-media bucovineană în ultimii ani au apărut mai multe informații despre două cărți de mare valoare semnate de tânărul preot Igor Andronachi din satul Tărăsăuți, raionul Noua Suliță.
Trebuie de menționat că aceste cărți („Confesiuni și sugestii Ortodoxe” și „tinerețea – iubire și inspirație”), sunt citite cu mare entuziasm de iubitorii de carte duhovnicească din raionul Noua Suliță.
Igor Andronachi este un tânăr preot, care a absolvit Seminarul Liceal de Teologie Ortodoxă și Academia de Teologie Ortodoxă din Republica Moldova. Este unicul tânăr preot din ținut care își așterne pe hârtie toate gândurile legate de credința noastră ortodoxă. În aceste cărți autorul dezvăluie propriile sale trăiri din perioada studenției, cât și o mulțime de pilde duhovnicești al sfinților părinți, pentru toți oamenii de bună credință.
Citindu-le cu mare atenție, ne facem concluzia că autorul a pus un efort puternic pentru realizarea lor. Părintele Igor descrie viața omului, dragostea și credința lui. Din cauza vârstei înaintate nu am ocazia să asist la slujbele oficiate de părintele Andronachi, nici să ascult predicile sale la Sfintele Liturghii, însă datorită cărților citite am impresia că este un adevărat slujitor al altarului Domnului, o personalitate de o înaltă cultură duhovnicească. Dumnealui are un mare dar de la Dumnezeu, căci pe lângă pasiunea de scriitor, este și un minunat poet începător. Printre cele mai remarcabile versuri putem evidenția următoarele: „Stau Înaintea Ta”, „Rugăciune”, „Mănăstirea satului Stălinești”, „În lăcașul Tău”, „Într-o seară întunecată”, ș. a.
Creația părintelui Andronachi reprezintă pe bună dreptate o sursă importantă pentru educația generației noastre tinere, care pe zi ce trece se îndepărtează tot mai mult de Hristos.
La final, prin intermediul portalului „Valea Prutului”, îi îndemn pe creștini să fie mai buni la suflet, mai milostivi și să-i ajute pe cei aflați la necazuri precum scrie în Sfânta Scriptură „Fiți milostivi, precum Tată-L vostru este”.
Andrei COLAC, veteran al culturii din Costiceni

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii