Zilele trecute un grup de pelerini din localitatea Tărăsăuți, însoțiți de preotul Igor Andronachi, parohul bisericii ortodoxe din Movila, raionul Herța, au vizitat câteva obiective religioase din România, printre care se numără Mănăstirea Cămârzani - o mănăstire de maici amplasată în comuna Vadu Moldovei din județul Suceava și Catedrala mitropolitană din Iași - una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.
„Primul popas a fost la Mănăstirea de maici cu hramul „Sfântului Gheorghe” din satul Cămârzani, care se află nu departe de orașul Fălticeni, în comuna Vadu Moldovei. Încă de la intrare am presimțit cum zidurile de piatră și poarta pictată de sub clopotniță te invită să pășești într-o altfel de lume, una în care spiritualitatea și natura se contopesc într-un singur ansamblu. De cum intri pe poartă, pe o parte și pe alta a aleii cresc mai mulți brazi frumoși, iar straturile cu flori urmează o linie nefiresc de dreaptă. Pe lângă chilii, casa praznicală, trapeze, aghezmanar, lumânărar, dar şi cele două biserici găsim numeroase ghivece cu flori. Tot aici sunt amenajate și ateliere de pictură, sculptură, croitorie, lumânări și tricotaje.
Acolo ne-am închinat la chivotul cu Sfintele Moaște ale mai multor Sfinți care se păstrează în naosul Bisericii. Tot acolo se află o Icoană veche a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu care ține în brațe pe pruncul Iisus ca Arhiereu binecuvântând cu amândouă mâini. Dacă ne imaginăm Raiul ca un loc unde totul e pus la locul lui, florile și copacii așezați cu rost, iar liniștea depășind orice așteptare, atunci am putea spune că la mănăstirea Cămârzani e un colț de rai pe pământ.
Ar mai fi multe de spus despre acest sfânt lăcaş chiar şi după o primă vizitare, însă vă îndemn să mergeţi la sfânta mănăstire, să participaţi la o slujbă şi să ascultaţi corul, pentru că, deşi nu are o istorie aparte, nu a fost ctitorită de vreun domnitor, Mănăstirea Cămârzani vă poate oferi clipe de deconectare de la tumultul vieţii de zi cu zi.
Catedrala Mitropolitană din Iași a fost al doilea obiectiv pe care l-am vizitat. Acolo, ne-am închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și la Sfintele Icoane care se află în edificiu.
A fost o zi binecuvântată, o zi în care am încercat să-l cunoaștem pe Dumnezeu mai profund. Ne-am bucurat de frumusețile naturii care ne înconjoară, de ceea ce ne-a lăsat Creatorul lumii, încărcându-ne de harul Său, izvorât prin sfintele locașuri de închinăciune ale României”.
Preot Igor Andronachi,
parohul bisericii din Movila
0 Comentarii