Anul 2022 a fost un an extrem de dificil pentru poporul ucrainean, dar și pentru comunitatea românească din țară. Încă din primele zile ale războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Organizația Civică „Societatea Valea Prutului” a condamnat cu fermitate toate acțiunile militate și ostilitățile îndreptate împotrivă cetățenilor, suveranității și independenței țării în care trăim. În aceste momente grele, membrii organizației au fost implicați în câteva activități de voluntariat, sprijinindu-i pe cei neajutorați.
Societatea „Valea Prutului” a continuat să realizeze obiectivele menționate în statalul organizației, desfășurând și în acest an, greu încercat pentru toată lumea, o serie de evenimente și activități dedicate păstrării și promovării valorilor istorice, culturale, spirituale și artistice ale comunității românești.
Au fost aduse omagii marilor bărbați ai neamului:
Grigore Pantazi - talentat regizor de teatru, muzician, actor, poet, coregraf, pictor și sculptor, la împlinirea a 150 de ani de la naștere.
Bogdan Petriceicu Hașdeu - savant-enciclopedist român, lingvist, poet, prozator, dramaturg, ziarist, critic literar, istoric, arheolog, folclorist și membru al multor societății academice din lume, la împlinirea a 115 ani de la trecerea în eternitate.
Grigore Vieru - unul dintre cei mai iubiți poeți din Basarabia, la împlinirea a 87 de ani de la naștere.
Pe portalul „Valea Prutului” au fost publicate mai multe articole despre viața comunității românești din ținut, dar și materiale semnate de membrii societății legate de istoria plaiului natal, personalitățile locului, tradițiile și cultura națională. Printre cele mai însemnate materiale se numără lucrarea - File din istoria zbuciumată a monumentului eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Vancicăuți, dar și câteva studiile biografice dedicate episcopului și cărturarului moldovean Amfilohie Hotiniu, academicianului Teodor Bordeianu originar din Marșenița, poetului Cezar Baltag originar din Mălinești, gânditorului, poetului și eseistului Alexandru Hajdeu din Cristinești.
De remarcat că la sfârșitul lunii mai 2022 la Cernăuți a văzut lumina tiparului cartea „Istoria comunității rurale Costiceni” semnată de profesorul Andrei Nicorici. Președintele societății Sergiu Barbuța a fost coautorul monografiei.
Ansamblul „Ghiocelul” care activează pe lângă societatea noastră a avut oportunitatea de a participa la mai multe festivaluri folclorice din România, inclusiv la Festivalului internațional de muzică populară „Ioan Cobâlă” desfășurat pe 25 septembrie 2022, la Păltiniş, județul Botoşani și Festivalul de folclor „Zestrea” ediția a VII-a, ce a avut loc în perioada 8-9 octombrie 2022, în comuna Asău, județul Bacău. De remarcat că tinerii artiști s-au bucurat de un sejur la tabăra de vară „ARC 2022”.
Anul acesta, la inițiativa Societății „Valea Prututului” au fost organizate a două concursuri destinate tinerilor din regiunea Cernăuți. Primul concurs, intitulat „Cămașa mea - moștenirea mea” s-a desfășurat în perioada 24 iunie - 24 iulie 2022 și a urmărit promovarea cămășii tradiționale românești. Partener al concursului a fost Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” din județul Suceava.
La cel de-al doilea concurs, intitulat „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”, au participat 131 de elevi români din ținut care au fost invitați să realizeze un desen în care să-l ilustreze pe domnitorul moldav. Concursul de desene a derulat în perioada 17 octombrie - 1 noiembrie 2022, fiind organizat cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la canonizarea sfântului voievod și 525 de ani de la celebra Bătălie din Codrii Cosminului. Partenerii concursului au fost Asociația Ștefan cel Mare și Sfânt, Societatea Bibliotecarilor Bucovineni și fotograful cernăuțean Mihai Grosu - un bun prieten al Societății „Valea Prutului”. De asemenea, buna desfășurare a concursului respectiv a fost posibilă datorită contribuției unor buni români și oameni cu inima mare.
La 17 decembrie 2022, lucrările celor 55 de elevi premianți au fost expuse la Palatul Național al Românilor din Cernăuți.
În data de 14 octombrie 2022 membrii societății au participat la dezvelirea unei plăci comemorative a poetului și savantului Ion Vatamanu, de la nașterea cărui în 2022 s-au împlinit 85 de ani.
La inițiativa Societății „Valea Prutului”, pe 13 noiembrie 2022, la Parohia Costiceni a fost organizată o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor tuturor ostașilor din localitate, căzuți pe câmpurile de luptă, dispăruți fără urmă sau decedați în lagărele de prizonieri în timpul Primului Război Mondial (1914-1918). O comemorare respectivă a fost organizată de membrii societății la Berestea.
La sfârșitul anului 2022, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea profesională și contribuția la promovarea culturii și spiritualității românești din regiunea Cernăuți, cinci personalități de seamă din regiunea Cernăuți au fost premiate de către societate cu diplome de excelență.
În 2022 societatea a continuat să dezvolte cele două proiecte ale sale lansate în 2020 și 2021, respectiv - Postul Online „Radio Folclor Moldovenesc” (Cernăuți) și Fototeca Online - „Digitalizarea amintirilor”.
De remarcat că Societatea Civică „Valea Prutului” a fost fondată pe 8 octombrie 2020 la inițiativa unui grup de tineri români din regiunea Cernăuți, pasionați de păstrarea tradițiilor strămoșești, promovarea și susținerea limbii române, valorificarea trecutului istoric și a patrimoniului cultural.
Cu sprijinul vostru vom încerca să realizăm cât mai multe proiecte și activități culturale în anul 2023 care sperăm să fie un an al păcii! Ne rugăm lui Dumnezeu pentru pace în Ucraina și pentru oprirea confruntărilor sângeroase!
Vă prezentăm o parte din activitățile noastre realizate în anul 2022:
Comemorarea talentatului regizor de teatru Grigore Pantazi (1872 - 1939), la împlinirea a 150 de ani de la naștere (Cernăuți - 23 ianuarie 2022)
![]() |
Omagierea poetului Grigore Vieru (Berestea - 14 februarie 2022).png)
Omagierea poetului Grigore Vieru (Berestea - 14 februarie 2022)
![]() |
Apariția unei lucrări monografice privind istoria comunității rurale Costiceni (mai 2022)
![]() |
Comemorarea marelui savant-enciclopedist Bogdan Petriceicu Hasdeu (Berestea - 25 august 2022)
![]() |
Participarea ansamblului folcloric „Ghiocelul” la Festivalul internațional de muzică populară „Ioan Cobâlă” de la Paltiniș, județul Botoșani (25 septembrie 2022)
Participarea ansamblului folcloric „Ghiocelul” la Festivalul de folclor „Zestrea” de la Bacău (8-9 octombrie 2022)
Alături de doamna Maria, mama poetului și savantului Ion Vatamanu (Costiceni - 14 octombrie 2022)
Comemorarea localnicilor căzuți în Primul Război Mondial (Costiceni - 13 noiembrie 2022)
![]() |
Inaugurarea expoziție de desene dedicată lui Ștefan cel Mare (Cernăuți - 17 decembrie 2022)
![]() |
Postul Online „Radio Folclor Moldovenesc” (Cernăuți)
![]() |
Social media