Elevii de la Liceul din Costiceni i-au adus un omagiu poetului-tribun al Renașterii naționale Ion Vatamanu


La începutul lunii mai, când natura își îmbracă haina cea mai frumoasă și păsările își cântă cântecul ademenitor, poetul Ion Vatamanu se întoarce acasă, la baștina lui iubită, în satul Costiceni, locul unde a copilărit și a descoperit magia cuvintelor care încântă sufletele.

Cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la nașterea sa, elevii de la Liceul din Costiceni, care-i poartă numele începând cu anul 1997, au ales să își exprime recunoștința și dragostea față de poetul și publicistul Ion Vatamanu prin intermediul cântecelor și poeziilor. Într-o atmosferă încărcată de emoție, elevii au cântat cântece ce reprezentau opera lui Ion Vatamanu și au recitat poezii care vorbeau despre istoria, graiul și cultura poporului nostru.

În momentul în care primele note muzicale au răsunat în sala de festivități, o liniște profundă s-a așternut asupra celor prezenți. Cântecele interpretate au dat un aer de autenticitate și emoție momentului, iar versurile poeziilor declamate au pus în lumină importanța pe care o acorda Ion Vatamanu limbii materne şi plaiului natal.

Într-un fel, elevii au reușit să aducă înapoi în viață lumea plină de culoare și tradiție pe care poetul o iubea atât de mult și despre care a scris în opera sa. Cuvintele poetului au prins viață prin vocile elevilor și profesorilor, iar mesajele au răsunat puternic în inimile celor prezenți.

A fost o zi specială, în care elevii au arătat cât de mult apreciază moștenirea lăsată de Ion Vatamanu și cât de mult își doresc să o păstreze vie și în continuare.

În tinerețe, Ion Vatamanu a urmat calea științei, studiind chimia la Universitatea de Stat din Chișinău și devenind un renumit savant, cu peste 150 de lucrări publicate în domeniul chimiei analitice și cinci brevete de invenție în domeniul oscilopolarografiei.

Dar poezia a fost mereu o pasiune înflăcărată în inima sa. În 1962, a debutat cu volumul de poezii „Primii fulgi”, care a fost primit cu entuziasm de către cititori și critici. A continuat să scrie poezii în timp ce își desfășura activitatea științifică și a devenit cunoscut ca un poet al istoriei, graiului și culturii poporului său.

În anii 90, Ion Vatamanu  a jucat un rol crucial în mișcarea de renaștere națională a Basarabiei. A fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și desemnat președinte al Comisiei Parlamentare pentru Cultură și Culte. În această calitate, a semnat Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Ion Vatamanu a plecat în lumea de dincolo la 9 august 1993, lăsând în urmă o operă impresionantă și un exemplu de viață demn de urmat. Dar memoria sa va rămâne veșnic vie în inimile celor care l-au cunoscut și i-au iubit poezia, știința și cultura.

Anul trecut, în data de 14 octombrie, pe casa părintească a ilustrului om de cultură din Costiceni a fost dezvelită o placă memorială.

Sergiu Barbuța

președintele Societății culturale „Valea Prutului”


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii