Eroii neamului, pomeniți în cimitirul vechi din Cernăuți

Duminică, 21 mai, în cimitirul vechi din Cernăuți a avut loc o ceremonie de comemorare a ostașilor și luptătorilor români din toate timpurile, cu prilejul Zilei Eroilor.

Organizată de Societatea "Golgota" a românilor din Ucraina, avându-l ca președinte pe Vasile Răuț, această manifestare a reunit oameni dornici să onoreze memoria celor care și-au dat viața pentru neam și credință. În cadrul evenimentului, părintele Cristofor Gabor, parohul capelei mitropolitane Sfinții Trei Ierarhi din cimitirul cernăuțean, a oficiat o slujbă de pomenire pentru ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori.

Evenimentul s-a bucura de prezența Consulului general al României la Cernăuți, Irina- Loredana Stănculescu.

Această tradiție ortodoxă, încununată de Ziua Eroilor, are o istorie îndelungată. La scurt timp după încheierea Primului Război Mondial, în anul 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca în ziua praznicului Înălțării Domnului să fie pomeniți și eroii neamului românesc. Această decizie a fost confirmată de hotărârile sinodale din 1999 și 2001, când Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român. Cu această ocazie, în diverse locuri de veci ale eroilor neamului au loc parastase, iar cimitirul vechi din Cernăuți nu face excepție.

În acest cimitir vechi se află un complex memorial ridicat în memoria a 695 de militari români căzuți pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial și a 400 de români din nordul Bucovinei, care au fost victime ale regimului comunist în primul an de ocupație.

De Ziua Eroilor, societățile național-culturale ale românilor din regiune, în special Societatea "Golgota", vin să aducă un omagiu și să aprindă lumânări în memoria celor adormiți.

Valea Prutului








Trimiteți un comentariu

0 Comentarii