Sărbătoare de suflet la Biserica din Movila Herței


Pe 21 mai 2023, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții întocmai cu Apostolii Împărații Constantin și mama Sa Elena, la Biserica cu hramul Adormirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu din satul Movila, protopopiatul Herța, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Această zi de duminică a fost cu adevărat o zi plină de bucurie duhovnicească, căci după încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba asfințirii fântânii de pe teritoriul Bisericii, care recent a fost curățită, schimbându-se forma și înfrumusețându-se locul dimprejurul ei. 

Astfel că prin strădania credincioșilor din parohie, prin ajutorul ctitorilor și sub îndrumarea preotului paroh Igor Andronachi, a fost săvârșit mai un lucru frumos pentru Biserică spre Slava lui Dumnezeu.

Fapta oamenilor credincioși, întotdeauna își află răsplata în viața cea veșnică.

În prima carte a Sfintei Scripturi, citim că facerea lumii a început atunci când Duhul lui Dumnezeu se purta deasupra apelor: Și pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor (Facerea 1, 2). Însă această „purtare” a Duhului nu este o simplă trecere pe deasupra apelor, ci cuvântul ebraic original avea un sens mai profund, așa cum spune Sfântul Vasile cel Mare, acela de a încălzi și de a da viață, așa cum găina cloceşte şi dă putere de viață ouălor.„Duhul se purta”, adică pregătea apele pentru naşterea vieții. Așadar, apa, spune Sfântul Vasile, este elementul în care și din care s-a născut viața de pe pământ. În tot cuprinsul Scripturi, apa joacă un rol foarte important și „mistic” în existența umană și în relația omului cu Creatorul său. Apa are capacitatea de a aduce moartea, așa cum citim în episodul potopului (Facerea 6), sau de a aduce viața, așa cum se deduce din episodul în care Moise lovește piatra cu toiagul, iar aceasta izvorăște apă pentru pribegii însetați. Dacă apele Mării Roșii s-au despărțit, permițând evreilor să treacă în siguranță și astfel, protejând viața, aceleași ape s-au prăvălit asupra faraonului egiptean și a armatei lui, înecându-i. Hristos a Înviat!!!



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii