Dorim să readucem lumina datinilor strămoșești în inimile oamenilor




Dorim să readucem lumina datinilor strămoșești
în inimile oamenilor
Se spune că Dumnezeu pentru a ne scăpa de mreaja păcatului, a trimis din cer oamenilor colindele. Potrivit tradiţiei populare, atunci când colindele nu se vor mai auzi pe pământ, vor ieși din iad „cei fără suflet” şi lumea va nimeri pe mâna lor haină și nemiloasă.
Unul dintre cele mai de preț tezaure ale neamului nostru încă din cele mai vechi timpuri au fost și sunt colindele. În satele româneşti obiceiul colindatului era un prilej de bucurie pentru întreaga comunitate.
Bătrânii noștri își amintesc că pe vremuri existau o mulțime de cete formate din fete și băieți, care se adunau pe înserate și împreună colindau mai pe la toate casele gospodarilor. Dacă în perioada sovietică Paștele și Crăciunul au fost sărbători aproape interzise, acum putem observa că puțin
tradiția s-a revigorat. Un unele localități apar colective profesioniste sau de amatori care caută căi să reanimeze obiceiurile strămoșești.
Știm foarte bine că tinerii de astăzi privesc cu suspiciune și mustrare tot ce este autentic, însă sunt și tineri care gândesc altfel.
De exemplu în localitatea Costiceni activează un grup vocal amatoricesc de fete, care și-au pus drept scop să reanimeze obiceiurile sfinte ale colindatului.
Coordonatoarea grupului vocal amatoricesc este Olga Captari, o persoană decentă, plină de bun simț. Ea și-a făcut studiile la Facultatea de Pedagogie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova. Venind la baștină, s-a angajat în funcție de profesor-organizator la Școala „Ion Vatamanu” din localitate, unde coordonează mai multe programe cultural-artistice. Se mândrește foarte mult de meritele elevilor din instituția pe care o reprezintă și crede că satul Costiceni are un viitor prosper.
Domnișoara Olga spune, că obiceiul de a colinda în viziunea multor tineri nu este actuala, deoarece părinții nu prea au fost cointeresați să-și educe copiii în spiritul valorilor tradiționale ale poporului nostru.
-Acum, în ajunul sărbătorilor de iarnă suntem mereu în repetiții. Lucrăm împreună zi și noapte, îmbunătățind calitatea și capacitatea artistice. De multe ori trebuie de lămurit ceea ce facem, de ce face și cum facem. Pur și simplu dorim să readucem lumina datinilor strămoșești în sufletele locuitorilor noștri. - susține domnișoara Olga.
În ajunul Crăciunului în satul Vancicăuții mici (comuna Costiceni) există un obicei tinerel pe care enoriașii îl păstrează cu sfințenie. Părintele paroh Aurel Pițu și corul bisericesc, se adună anual la Troița din sat pentru a aduce elogii Mântuitorului Iisus Hristos, interpretarea colinde. Pentru prima dată, grupul amatoricesc, coordonat de Olga Captari, a luat naștere în ianuarie 2014, chiar la întâlnirea tradițională a locuitorilor lângă sfânta cruce.
-Colaborăm cu membrii corului bisericesc din localitate. Sfaturile și ajutorul lor întotdeauna ne-au fost de folos. Colindele interpretate de grupul nostru, ni le-a sugerat chiar membra corului bisericesc Iulia Rotari.
Atunci, pentru prima dată în ajunul Crăciunului, lângă troiță din Vancicăuții mici, grupul nostru vocal s-a străduit să redeie mesajul sfintelor colinde, după care noi am mers să-i colindăm pe părinții și profesorii noștri.
Vocile lor melodioase în seara aceea sfântă au emoționat mult publicul prezent. Ascultătorii, preotul și membrii corului bisericesc au rămas cu toții mulțumiți și încântați de melodiile plăcute ale colindătorilor, îndemnându-i să vină cu colinde și la anul.
-Nu suntem profesioniști în ceea ce facem, însă elevii mei au o mare plăcere să cânte, să danseze și să se perfecționeze. La început, fetele aveau emoții. Mă întrebau, oare ce vor gândi alți tineri despre noi? Le îndemnam mereu cu sfaturi binevoitoare, le linișteam ca un părinte bun.
În prezent din acest grup vocal de colindători fac parte: Cristina Mihailiuc, Mariela Garabagiu, Anastasia Ivanov, Tatiana Eremia, Tatiana Chițac, Nicoleta Bascacov, Anastia Covotari, Marina Reus, Marina Stanciu, Emilia Lupoi și Lilia Pascari.
-Sperăm, că cândva vom reuși să păstrăm acest frumos obicei  de Crăciun în localitatea noastră. Eu, ca pedagog-organizator voi coordona activitățile elevelor în această direcție. Cel mai principal, însă, este dorința. Dacă elevele din grupul vocal și în continuare vor da dovadă de pasiune și entuziasm, atunci vom reuși să facem multe lucruri bune și frumoase. Îmi place să lucrez cu acești elevi minunați, căci ei vor reprezenta cultura noastră în viitor – a spus Olga Captari.
Sergiu Barbuța

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii