Săptămâna limbii şi literaturii române la şcoala din Marşinţi

Săptămâna limbii şi literaturii române la şcoala din Marşinţi
„A vorbi despre limba în care gândeşte a gândi gândirea se se poate face numai într-o limbă în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumuseţea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română... Limba română este Patria mea”. (Nichita Stănescu)
Săptămâna limbii şi literaturii române a debutat la complexul instructiv-educativ din Marşinţi cu o serie de activităţi dedicate marilor scriitori români. Tradiţional, în fiecare an, profesorii de limba şi literatura română aleg anumite zile din luna februarie, pentru a le consacra graiului matern.
Aşa dar, la Marşinţi zilele limbii române au început cu careul tematic „Ce e limba maternă pentru mine”. Elevii claselor a 6-9-a au recitat poezii de scriitori clasici români, iar Marta Lupu, îndrăgind mult cântecul, a pregătit pentru colegii săi piesa pe versurile lui Nicolaie Dabija „Cât trăim pe acest pământ”.
A doua zi, toţi elevii, începând din clasa întâi până în clasa a 11-a au participat la concursul-recital de poezie a lui Mіhai Eminescu. Concursul a fost gândit în scopul de a-i aduce pe copii cât mai aproape de poezia română. Întrecerea la declamarea versurilor poetului renumit s-a desfăşurat cu mult succes. Bunăoară, copiii au înregistrat rezultate foarte bune. Premiul Mare au obţinut eleva clasei a 9-a Alesea Lunic şi elevii clasei a 2-a „B” Stanislav Boicu cu Evilina Babin.
Şi încă o zi dedicată limbii lui Eminescu – ziua a treia. Toţi elevii din şcoală au participat la vernisajul unei expoziţii de desene pe tema: „Natura în opera lui Mihai Eminescu”. S-a încheiat săptămâna limbii şi literaturii române la complexul instructiv-educativ din Marşinţi cu expoziţia organizată de bibliotecara Dina Rusu.
Toţi premianţii şi elevii, care s-au evedenţiat printr-o participare activă la săptămâna limbii şi literaturii române au primit diplome, înmânate de către directoarea instituţiei Rodica Galac.
Ediţia din acest an a săptămânii limbii române a avut un scop principal: de a-i aduce pe copii cât mai aproape de limba moştenită de la părinţi şi bunici. Consider că strădaniile comune ale profesorilor şi elevilor în săptămâna limbii şi literaturii române au garantat un program de succes şi a fost atins scopul propus.
Realizarea, pe care le-am avut încununează munca şi eforturile pe care le-am depus pentru organizarea săptămânii limbii şi literaturii române.


Maria Vornic, profesoară de limba şi literatura română la CIE din Marşinţi


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii