Un minut de reculegere și un minut de adevăr

Un minut de reculegere și un minut de adevăr

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937 în satul Costiceni, județul Hotin, România - astăzi - regiunea Cernăuți, Ucraina. A fost un ilustru poet, savant și om politic al tuturor românilor. În acest an, Ion Vatamanu ar fi împlinit 80 de ani! Cu această ocazie, unul dintre consătenii săi, Tudor Colac, stabilit la Chișinău, a venit cu ideea omagierii poetului în satul de baștină și organizarea unui festival întitulat Zilele omagiale Ion Vatamanu - 80. Evenimentul presupunea un șir de activități comemorative, la organizarea cărora s-au implicat autoritățile publice locale, corpul didactic de la școala din sat care-i poartă numele, biblioteca, grădinița, școala muzicală, biserica, familia, intelectualii de la Chișinău, Cernăuți și Costiceni. Într-un cuvânt, se anunța un eveniment de suflet care a unit eforturile tuturor. Evenimentul era programat pentru zilele de 30 aprilie și 1 mai 2017. În seara zilei de 29 aprilie, însă, în sat s-a produs o mare tragedie, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal într-un accident rutier. Aceasta se întâmpla tocmai în momentul în care se făceau la casa de cultură ultimele pregătiri pentru festival. O voce tremurândă de durere m-a anunțat la telefon că băiatul s-a stins. De comun acord cu primarul, șeful casei de cultură, profesoara responsabilă de activitățile artistice, am anulat partea festivă a evenimentului, lăsând din vastul program doar parastasul de la biserică, vizita la casa părintească a poetului, un recital de poezie în incinta bibliotecii și o masă de pomenire. Toate aceste momente au fost sobre și nu au presupus nici un element muzical sau de divertisment. Am ales de comun acord cu toți oamenii implicați să renunțăm la concertul final și alte activități artistice din cadrul școlii generale, a școlii muzicale, grădiniței, chiar dacă s-a făcut un efort considerabil din partea organizatorilor și a participanților. Aceștia au dat dovadă de compasiune și  solidaritate cu durerea celor implicați în accident: atât a rudelor tânărului decedat, cât și a celor vinovați de accident, răpuși și ei de această tragedie. Vă asigur, dragi costiceneni, că evenimentul de comemorare a poetului Ion Vatamanu, sau mai bine zis, doar o parte din tot ce era preconizat, a decurs la modul cel mai decent, sobru și exemplar. Oamenii care au participat, l-au evocat pe Ion Vatamanu, poetul, omul și consăteanul lor, recitând versuri, depănând amintiri, rugându-se la biserică atât pentru sufletul lui Ion Vatamanu, cât și pentru sufletul lui Maxim Vataman, tânărul, ce regretabil, și-a luat zborul spre cer, mult prea devreme. Maxim ar fi trebuit să participe și el la acest festival, alături de alți elevi, dar...
Poate acolo, în ceruri, Maxim îl va întâlni pe poetul care a cântat satul său de baștină și pe oamenii lui, în toată creația sa. Cei doi au nu doar un nume și un sat comun, ambii au două mame îndurerate la Costiceni, care îi bocesc și azi și le poartă dorul. Ambele merită respect și pietate.

Leontina Vatamanu, fiica poetului, 2 mai 2017
P.S. Aceste rânduri au fost scrise ca replică la unele articole din presa locală care au denaturat evident și obraznic adevărul despre felul în care a decurs evocarea marelui poet Ion Vatamanu în satul său de baștină, în contextul tragicului accident. M-am simțit îndatorată să aduc la cunoștința publică adevărul și dacă va fi cazul voi posta și secvențe video care să întărească afirmațiile mele. Cert e că nimeni din semnatarii articolelor defăimătoare n-a asistat la eveniment. Iar răfuielile politice chiar nu-și aveau locul pe fundalul a două evenimente care s-au suprapus într-un mod nefericit.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii