Comemorarea victimelor masacrului de la Lunca (11 februarie 2018)


Duminică, 11 februarie, în contextul împlinirii a 77 de ani de la masacrul care a avut loc pe 7 februarie 1941 în Lunca Prutului, ținutul Herța, pe locul unde grănicerii sovietici au secerat circă 600 de persoane nevinovate printre care 304 au fost copii, la inițiativa locuitorilor comunei Mahala și a primarului Elena Nandriș, a fost oficială o slujbă de pomenire lângă noua troiță de piatră.

Printre cei aproximativ 150-200 de oameni, care au venit să aprindă o lumânare și să se roage pentru așezarea sufletelor nevinovate în ceata mucenicilor, și-au făcut prezența: doamna Tatiana Gliboceanu, primul locțiitor al Administrației Raionale de stat Herța, domnul Ionel Ivan, ministru consilier la Consulatul General al României la Cernăuți, cu soția Mioara Ivan, primarii localităților Ostrița, Vasile Țurcan, Lunca, Dumitru Lupu și Târnauca, Ion Pantea, istoricul bucovinean Petru Grior, profesorul de istorie Ana Gostiuc, precum și oaspeți din Rădăuți, Bercheșești (România), Australia și mulți alții. Totodată la manifestare a participat și  starostele satului Rarancea, domnul Vasile Cornețchi, însoțit de o delegație numeroasă.

Pomenirea celor răposați a debutat cu un Te Deum săvârșit de un sobor de preoți  în frunte cu Dumitru Miţiţei, duhovnicul raionului Noua Suliță, preot paroh al Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Buda-Mahala, însoțit de părintele Gheorghe Buzenco, părintele Eugen și părintele Marian de la Lunca.

După încheierea serviciului divin, primarul comunei Mahala, doamna Elena Nandriș, le-a mulțumit tuturor pentru prezența la acțiunea de comemorare, precizând că suferința celor masacrați va fi păstrată veșnic în inimile și memoriile românilor din regiune.

Evenimentul a continuat cu depunerea unor jerbe și coroane de flori la troița  închinată memoriei victimelor masacrului. Spre finalul acțiunii comemorative, corul satelor Mahala și Rarancea au prezentat un scurt program de cântec în memoria celor trecuți la Domnul.
Valea Prutului































































Trimiteți un comentariu

0 Comentarii